Gyermekeknek szóló vetítések a 23. Filmtettfeszten

Gyermekeknek szóló vetítések a 23. Filmtettfeszten

Gyermekeknek szóló vetítések a 23. Filmtettfeszten

Minden eddiginél gazdagabb filmválogatással várja a gyerekeket a Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemle: az óvodás korosztálytól a kamaszokig mindenki megtalálhatja a neki szóló programponto(ka)t. A műsorban idén két rövidfilmes válogatás és két egészestés animációs klasszikus szerepel.

Mozdítsd meg az állóképet a Filmtettfeszt műhelyeiben!

A Szaffi és a Hófehér két csodálatos egészestés klasszikus két legendás alkotótól: előbbit Nepp József, utóbbit Dargay Attila jegyzi.

A Szaffi egy 17. században játszódó, kalandos szerelmi történet: egy török pasa lánya és egy magyar várúr fia talál egymásra izgalmas kalandok nyomán. A film korhatár nélkül megtekinthető.

Vetítés a Filmtettfeszten:
október 6., péntek, 10:00, Béke / Pacea mozi, Szamosújvár

Ezzel szemben a cinikus-szatirikus Hófehér humorát inkább a nagyobbacska gyerekek – és valljuk be: mi, felnőttek – értékeljük leginkább. Hófehér ugyanis nem az a törékeny Disney-hercegnő, akit egy másik filmből oly jól ismerhetünk: ő itt egy tenyeres-talpas, nagydarab és ügyetlen, ám nagyerejű és éles eszű királykisasszony, akinek esze ágában sincs feleségül menni egy herceghez.

Vetítések a Filmtettfeszten:
október 6., péntek, 11:30, Partiumi Keresztény Egyetem (amfiteátrum), Nagyvárad 
október 7., szombat, 10:30, Győzelem / Victoria mozi, Kolozsvár
október 7., szombat, 17:00, Cinema Csíki Mozi, Csíkszereda
október 8., vasárnap, 11:30, Művész Mozi by Cityplex, Sepsiszentgyörgy

Az idén 11 éves, budaörsi Primanima fesztivál egy 74 perces nemzetközi filmválogatást küldött a Filmtettfeszt 3-6 éves nézői számára. A néhány perces rövidfilmek között van például német, olasz, svájci, cseh és holland alkotás, a legtávolabbiak pedig Grúziából, Oroszországból, az Egyesült Államokból és Kanadából érkeznek a Filmtettfesztre. A különböző technikákkal megvalósított, kreatív és bájos alkotások 2020 óta készültek, így egyfajta pillanatképet nyújtanak a legkisebbeket megszólító nemzetközi animációs filmes palettáról. A szereplők egyik filmben sem beszélnek, így a filmek értelmezése nem nyelvhez kötött. 

Vetítések a Filmtettfeszten:
október 6., péntek, 10:00, Partiumi Keresztény Egyetem (amfiteátrum), Nagyvárad
október 8., vasárnap, 12:00, Győzelem / Victoria mozi, Kolozsvár

Más koncepció szerint szerveződött a Filmtettfeszt másik, szintén gyerekeknek – nagyobbacskáknak is – szóló rövidfilmes válogatása. A több mint fél évszázados múltú Kecskemétfilm Kft. egy órás, kilenc filmet tartalmazó válogatásából többek közt kiderül, hogy „hogyan lehet megijeszteni egy oroszlánt”, mit csinál a jegesmedve nyáron, és milyen meglepetés ért egy húsvéthétfőn egy csinos egérkislányt. A válogatásba olyan legendás klasszikusok is bekerültek, mint A walesi bárdok Gémes József-féle adaptációja.

Vetítések a Filmtettfeszten:
október 6., péntek, 09:00, Partiumi Keresztény Egyetem (amfiteátrum), Nagyvárad
október 6., péntek, 10:00, Tordaszentlászlói Művelődési Ház, Tordaszentlászló
október 6., péntek, 11:00, Kovásznai Művelődési Központ, Kovászna
október 7., szombat, 10:30, Művész / Arta mozi, Kolozsvár
október 7., szombat, 11:00, Cinema Csíki Mozi, Csíkszereda
október 7., szombat, 11:00, Székelyudvarhelyi Városi Könyvtár, Székelyudvarhely
október 7., szombat, 17:00, Vigadó Művelődési Ház, Kézdivásárhely

Mindezekhez társul a Bogyó és Babóca legfrissebb évada: a Hónapok meséiben az évszakok váltakozását követhetjük végig 12 rövid történetben, amint a természet minden hónapban közös játékra hívja a szereplőket. Kalandjaik során februárban együtt ünnepelnek egy különleges farsangi bálon, áprilisban közösen ugrálóváraznak, júliusban együtt készítenek gyümölcsjégkrémet, decemberben izgalmas ajándékokkal lepik meg egymást. A tizenharmadik, ráadás történetben pedig egy süteményversenyen is részt vesznek, amelyből kiderül, hogy bárki, még a mindig lelkiismeretes Bagolydoktor is hibázhat.

Vetítések a Filmtettfeszten:
október 4., szerda, 10:00, Tordaszentlászlói Művelődési Ház, Tordaszentlászló
október 4., szerda, 10:00, Astra Mozi, Brassó
október 8., vasárnap, 10:30, Győzelem / Victoria mozi, Kolozsvár
október 8., vasárnap, 16:00, Győzelem mozi, Temesvár
október 8., vasárnap, 17:00, Teleki Magyar Ház, Nagybánya