Filmgalopp – az erdélyi magyar pályakezdő filmesek versenye

A verseny célja évről évre fiatal, erdélyi, magyar tehetségek felkutatása, filmjeik bemutatása a szakma és a nagyközönség előtt, elbírálásuk egy szakmai zsűri által. A versenyszekció páratlan évben dokumentumfilmeket, páros években fikciós rövidfilmeket vár.

A Filmgalopp versenye a Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemle helyszínein, a fesztivțl ideje alatt zajlik, ahol a vetítéseken részt vesz a háromtagú szakmai zsűri is, amely meghozza döntését az általa legjobbnak tartott alkotásokról.

A fesztivál közönsége online szavazhat a kedvencére, a filmek ugyanis négy napig elérhetőek a Filmtettfeszt idején.

Erdélyi magyar dokumentumfilmek versenye 2023

Íme, a filmek a rendezők neve szerinti ábécérendben: 

 • Birtalan Albert: Az emlékezet őrzője, Gergely Erzsébet (Zilah, 2023, 22 perc, gy. Video Pontes, BBTE Politika-, Közigazgatás- és Kommunikációtudományi Kar)
 • Csiki Zsuzsanna: Kallódó hagyatékaink (Gyergyócsomafalva, 2023, 48 perc, gy. Minerva Művelődési Egyesület)
 • Dénes Petra: Szomszédok (Sepsiszentgyörgy, 2023, 24 perc, gy. Budapesti Metropolitan Egyetem) – fődíj és közönségdíj
 • Fábián Andor: Hangszerhúrok, sorsfonalak (Székelyudvarhely, 2022, 41 perc, független produkció)
 • László Barna: A tűz és víz útján (Székelyudvarhely, 2023, 25 perc, gy. Picture Lock Coproduction)
 • Simó Boglárka: Albert vágya (Székelyudvarhely, 2023, 21 perc, gy. BBTE Magyar Film és Média Intézet)
 • Szatmári Loretta: Preludiu (Nagyvárad, 2023, 9 perc, gy. Sapientia EMTE Média Tanszék) – a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság különdíja
 • Székely Péter: Street-Legal (Temesvár, 2023, 16 perc, gy. BBTE Magyar Film és Média Intézet) – a zsűri különdíja

A szakmai zsűri tagjai 2023-ban:

 • Gergely Zsuzsa kulturális újságíró, rádiós szerkesztő, 1996 óta a Kolozsvári Rádió Románia magyar szerkesztőségének oszlopos tagja. Több száz színvonalas interjú szerzője, aki „kifulladásig” néz filmeket egy-egy fesztiválon, hajnalig olvas egy könyvbemutató után, elsőként számol be egy színházi premierről, de szívesen kutatja a képzőművészet vagy a tánc rejtelmeit is. Érdeklődése, lelkesedése, kíváncsisága, szakmai profizmusa példakép fiatalabb kollégák tucatjai számára.
 • Váró Kata Anna debreceni filmesztéta, film- és színházkritikus, egyetemi oktató. A Károli Gáspár Református Egyetem Anglisztika Intézete és a Debreceni Egyetem oktatója, valamint az egyetemen Művészeti Központjában működő Művészeti Tanács tagja. Tagja a Csokonai Színház Nívódíj-bizottságának és a nemzetközi kritikusszövetségnek is. A Malter Filmfesztivál állandó zsűritagja és szervezője, a felvidéki Cinematik Piestany állandó programválogatója. 2004 óta a Filmtett rendszeres szerzője, a 2022-es Fám Erika-díj nyertese.
 • Vízkelety Márton szabadúszó operatőr, rendező. Középiskolás korában fotózással kezdte, majd az SZFE filmoperatőr szakán végzett 2007-ben. Főképp rövidfilmekkel és egészestés dokumentumfilmekkel foglalkozik, utóbbiakkal visszatérő vendég többek közt a szarajevói, a TriBeCa, a ZagrebDox és a DokLeipzig filmfesztiválokon. 2013 óta Ugrin Julianna állandó alkotótársa, operatőr-producer párosként együtt dolgoztak például a Reményvasúton (2015) és a Folyékony aranyon (2019). Rendezőként első közös munkájuk a 2022-ben bemutatott A döntés.

A díjkiosztó a 2023. október 7-én volt, Kolozsváron.

Erdélyi magyar fikciós rövidfilmek versenye 2022

A 2022-ben két vetítési blokknyi, összesen 10 film került versenybe, ezek közül kettő animációs, a többi élőszereplős alkotás. Íme a lista a rendezők neve szerinti ábécérendben: 

A zsűri tagjai:

 • Deák Dániel – budapesti fesztiválszervező, filmforgalmazó, producer. A Daazo.com című rövidfilmes portál egyik alapítója, Magyarország legnagyobb rövidfilmes versenye, a Friss Hús Budapest nemzetközi rövidfilm-fesztivál igazgatója, valamint a nagy nemzetközi filmfesztiválok rövidfilmes mezőnyét felleltározó World of Shorts folyóirat felelős szerkesztője és kiadója.
 • Kerékgyártó Yvonne – filmrendező, forgatókönyvíró. 2012-ben diplomázott a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Egyik iskolai projektje, a Free Entry két évre rá nagyjátékfilmmé nőtte ki magát, és díjat nyert az amerikai SXSW (South by Southwest) Fesztiválon. Ezután rövidfilmeket rendezett, a Magyar Filmdíjra jelölt FOMO társírója volt, és a filmalap inkubátorprogramjának mentoraként fiatal pályatársakat segített forgatókönyveik fejlesztésében. Együtt kezdtük című romantikus vígjátékának augusztus elején volt az ősbemutatója.
 • Pernecker Dávid pécsi filmesztéta, kritikus. 12 éve a Filmtett állandó szerzője, a kritikarovat egyik legmegbízhatóbb „beszállítója”. Naprakész a kortárs trendekkel, így szinte alig akad téma, amihez ne tudna hozzászólni. Ha van valaki, aki egyből el tudja dönteni, hogy egy film csak véletlenül rossz, vagy direkt az, akkor az ő. A tavalyi Filmtettfeszten ő kapta a Filmtett Egyesület Fám Erika-díját.

A Filmgalopp díjai:

 • Fődíj – 1 000 000 Ft, a Nemzeti Filmintézet felajánlásával, a legjobb erdélyi magyar fikciós rövidfilm rendezője számára;
 • Közönségdíj – 1000 RON, a Nobila Casa felajánlásával, a legnépszerűbb erdélyi magyar fikciós rövidfilm rendezője számára.
 • A szakmai zsűri különdíjakat is odaítélt.

A díjkiosztó a fesztivál záróünnepségén (október 8-án) volt Kolozsváron.

Erdélyi magyar dokumentumfilmek versenye 2021

A 7. Filmgalopp versenyfilmjei:

A zsűri tagjai:

 • Nagy Viktor Oszkár – filmrendező, forgatókönyvíró. Bár elsősorban játékfilmes rendezőként (Apaföld, Hajónapló, Hivatal stb.) vált ismertté, számos dokumentumfilmet is rendezett; utóbbiakban szívesen foglalkozik erdélyi témákkal is. Idén Becsúszó szerelem című vígjátékát és Tündérország – Ferenc útja című, csángó témájú dokumentumfilmjét kíséri el a Filmtettfesztre.
 • dr. Kollarik Tamás – Bánffy Miklós-díjjal és Magyar Filmdíjjal elismert filmes szakember, filmalkotó. Producer, egyetemi oktató, a Magyar Média Mecenatúra program, a Nemzeti Audiovizuális Archívum és a Bűvösvölgy Médiaértés-oktató központ volt vezetője. A Nemzeti Filmintézet Televíziós Döntőbizottságának tagja. Nemzetközi és magyarországi konferenciák és fesztiválok rendszeres előadója, több filmes kiadvány, szakkönyv fűződik nevéhez, számos filmes alkotás létrehozásában dolgozott.
 • dr. Ferenczi Szilárd – kolozsvári történész, filmtörténész, kutató. 2007 óta a (ma már kizárólag online megjelenő) Filmtett folyóirat rendszeres és hűséges együttműködője, A mozisátortól a tévétoronyig című tanulmánykötet társszerkesztője és egyik szerzője. Szívesen ír kritikát erdélyi dokumentumfilmekről (is), de legértékesebb munkái a romániai magyar film- és mozitörténet egy-egy fejezetét feltáró, nagy lélegzetű esszéi. A tavalyi Filmtettfeszten ő kapta a Filmtett Egyesület filmkritikusi nívódíját.

A Filmgalopp díjai:

 • Fődíj – 1 000 000 Ft, a Nemzeti Filmintézet felajánlásával, a legjobb erdélyi magyar dokumentumfilm rendezője számára;
 • A zsűri különdíja – 1000 RON, a Medline felajánlásával;
 • Közönségdíj – 1000 RON, a Nobila Casa felajánlásával, a legnépszerűbb erdélyi magyar dokumentumfilm rendezője számára.

Erdélyi magyar fikciós rövidfilmek versenye 2020

A 6. Filmgalopp versenyfilmjei:

A zsűri tagjai:

 • Groșan Cristina – Az aradi származású, Budapesten élő filmrendező és vizuális művész rövidfilmjei (köztük a Filmtettfeszten is bemutatott Átalakítás folyamatban, az Éjszakai festés és a Vakáció a tengerparton) sikerrel szerepeltek a világ nagy fesztiváljain Palm Springstől Clermont-Ferrand-ig, Szarajevótól Londonig, Helsinkitől Szentpétervárig vagy Szalonikiig. Első nagyjátékfilmje, A legjobb dolgokon bőgni kell bemutatója előtt áll.
 • Lichter Péter – A Prizma szerkesztője, a Filmvilág, a Metropolis és a hvg.hu visszatérő szerzője, filmkritikus és -esztéta másfél tucatnyi, absztrakt és lírai hangulatú kísérleti alkotással (köztük: Fagyott májusÜres lovakA horror filozófiája) hívta fel magára a gyakorló filmesek figyelmét. Négy kötete filmtörténeti és -esztétikai tanulmányokat tartalmaz.
 • Pálffy Tibor – A számos színházi díjjal kitüntetett, sepsiszentgyörgyi színművész több mint két évtizede vállal mozgóképes szerepeket is. Láthattuk többek közt a Rossz árnyékban, a Varga Katalin balladájában, a Dallas Pashamendében, a Bibliotheque Pascalban, legutóbb pedig a Lajkó – cigány az űrben című vígjáték egyik jelentős szerepét alakította. Többször tanította a kamera előtti játék kihívásaira a Filmtett Workshop fiatal résztvevőit.

A Filmgalopp díjai:

 • Fődíj – 1 000 000 Ft, az NMHH Médiatanácsának felajánlásával, a legjobb erdélyi magyar dokumentumfilm rendezője számára;
 • Közönségdíj – 1000 RON, a Nobila Casa felajánlásával, a legnépszerűbb erdélyi magyar dokumentumfilm rendezője számára.

Erdélyi magyar dokumentumfilmek versenye 2019

Az 5. Filmgalopp versenyfilmjei:

A zsűri tagjai:

 • Báron György filmesztéta, a Magyar Újságírók Országos Szövetsége kritikusi szakosztályának elnöke, a FIPRESCI magyarországi képviselője, egyetemi tanár. Rendszeresen zsűrizik magyar és nemzetközi filmfesztiválokon.
 • Csuja László filmrendező, forgatókönyvíró. Hosszú kisjátékfilmes pályafutás utáni első nagyjátékfilmje, a Virágvölgy Karlovy Varyban debütált az East of West szekció zsűrijének különdíjával, Kilenc hónap háború című dokumentumfilmje pedig Szarajevóban szintén a zsűri különdíját nyerte.
 • Lévai Balázs filmrendező, forgatókönyvíró, producer, egykori televíziós műsorvezető és szerkesztő. Néhány éve Engedem, hadd menjen című dokumentumfilmjét mutatta be a Filmtettfeszten, idén a Pécsi szálat kíséri el a fesztiválra.

Erdélyi magyar fikciós rövidfilmek versenye 2018

A 4. Filmgalopp versenyfilmjei:

 • Ahogy eddig (r. Moldovai Katalin) – megosztott fődíj
 • Your Face Without The Screen (r. Sztercey Szabolcs Benedek) – megosztott fődíj
 • Small Talk (r. Incze Kata) – közönségdíj
 • Alvajáró (r. Tasnádi Levente)
 • Falu Fessön (r. Simó Ibolya)
 • Nova (r. Kovács Nóra)
 • Szevasz, Laci (r. Csurka László-Csongor)
 • Vasárnap (r. Frunza Roland)

A zsűri tagjai:

 • Deák Kristóf  Balázs Béla-díjas magyar filmrendező, vágó, forgatókönyvíró és filmproducer. A Mindenki rendezője; a film 2017-ben elnyerte a legjobb élőszereplős rövidfilmnek járó Oscar-díjat. Tavaly június óta az amerikai filmakadémia tagja.
 • Pápai Zsolt filmesztéta, az ELTE BTK Filmtudomány tanszékének adjunktusa. Évekig tanított az esztergomi Tanítóképző Főiskola filmes szakirányán, a Szegedi Tudományegyetemen és a Pázmány Péter Tudományegyetemen. 2017 óta a kolozsvári Sapientia filmes képzésén is tart kurzusokat. A Filmvilág külső munkatársa, 2002 és 2012 között a Metropolis szerkesztőségi tagja. Bő 20 éve publikál filmkritikákat, tanulmányokat, esszéket, interjúkat a Filmtettben, a Magyar Narancsban, és a Filmhun is. Tanítványaival és kollégáival közösen írt tanulmánykötete Korszakalkotók címmel jelent meg.
 • Osváth Gábor producer. A Színház- és Filmművészeti Egyetem elvégzése után saját céget alapított Filmfabriq néven, majd később a Boddah nevű formációba is csatlakozott Rév Marcell és Szimler Bálint oldalán. Ő volt a Balaton Method producere, de több tucat rövidfilm is fűződik a nevéhez, valamint jó néhány dokumentumfilm (Mi ez a cirkusz?Három tánc). Idén nyáron készült első fikciós játékfilmje, az Impromptu (r. Nagy Zoltán), valamint nemrég fejezett be egy tévéfilmet az Oscar-díjas Deák Kristóf rendezésében.

Erdélyi magyar dokumentumfilmek versenye 2017

A 3. Filmgalopp versenyfilmjei:

A zsűri tagjai:

 • Fekete Ibolya Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, egyetemi tanár; legutóbbi filmje, az Anyám és más futóbolondok a családból számos nemzetközi filmfesztiválon szerepelt sikerrel, és ez volt a tavalyi Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemle legnépszerűbb filmje,
 • Szomjas György Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, műfaj- és stílusteremtő alkotó, az eastern – avagy a gulyáswestern – műfajának létrehozója, több tucat dokumentumfilm rendezője,
 • Boros Zoltán dokumentumfilm-rendező, zeneszerző, 1971-től a Román Televízió bukaresti magyar adásának szerkesztője, rendszerváltás utáni újjáélesztője, majd főszerkesztője.

A Filmgalopp díjai:

 • Fődíj – 1 000 000 Ft, az NMHH Médiatanácsának felajánlásával, a legjobb erdélyi magyar dokumentumfilm rendezője számára;
 • Közönségdíj – 1000 RON, a Nobila Casa felajánlásával, a legnépszerűbb erdélyi magyar dokumentumfilm rendezője számára.

Erdélyi magyar fikciós rövidfilmek versenye 2016

A 2. Filmgalopp versenyfilmjei:

A zsűri tagjai 2016-ban:

 • Hegedűs Bálint forgatókönyvíró, mozifilmek és tévésorozatok egyaránt fűződnek a nevéhez. Saját fejlesztésű könyvei mellett társíróként vagy szkriptdoktorként is beszáll produkciókba. Alapított forgatókönyv-konzultációs céget, az elsők között volt, akik Magyarországon forgatókönyv-börzéket rendeztek, jelenleg a filmalap forgatókönyv-fejlesztési igazgatója.
 • Osváth Gábor producer. Pályafutását szabadúszóként kezdte, majd 2012-ben saját céget alapított Filmfabriq névvel, majd 2014-ben Boddah névvel. Ő volt a (Filmtettfeszten tavaly vetített) Balaton Method producere, de számos rövidfilm is fűződik a nevéhez, és filmográfiájában a dokumentumfilmek és televíziós munkák is jelen vannak.
 • Kárpáti György egyetemi adjunktus, a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetségének (FIPRESCI) főtitkár-helyettese, filmes szakújságíró, több filmes témájú kötet szerkesztő-kiadója. Az idei Filmtettfeszt kritikusi műhelyének egyik vezetője.

Erdélyi magyar fikciós rövidfilmek versenye 2015

Az 1. Filmgalopp versenyfilmjei:

A zsűri tagjai:

 • Angelusz Iván, a 2002-ben általa alapított Katapult Film vezető producere, többek közt az egykori Simó-osztály rendezőinek alkotótársa, több magyar-román koprodukciót is jegyez. Producerként a Parkolót képviseli az idei Filmtettfeszten.
 • Mihai Fulger, román filmkritikus, számos nemzetközi filmfesztivál FIPRESCI-zsűrijének tagja, a Film folyóirat szerkesztője, a Cultura, az Observatorul Cultural és az istoriafilmului.ro rendszeres szerzője.
 • Szimler Bálint, filmrendező, több kisjátékfilmet és dokumentumfilmet jegyez. Itt vagyok című filmje Cannes-ban versenyzett, jelölték az Európai Filmdíjra, és elnyerte a 2010-es Magyar Filmszemle legjobb rövidfilmjének járó díjat. Rendezőként a Balaton Methodot is elkíséri a 15. Filmtettfesztre.