Zukor, Fox, a filmjog és a tévétorony: könyvbemutató a Filmtettfeszten

Zukor, Fox, a filmjog és a tévétorony: könyvbemutató a Filmtettfeszten

Zukor, Fox, a filmjog és a tévétorony: könyvbemutató a Filmtettfeszten

Öt filmes szakkönyvet mutat be a 21. Filmtettfeszt Kolozsváron: van közöttük életrajzi írás, filmjogi útmutató, alkotói portrék gyűjteménye és filmtörténeti tanulmánygyűjtemény is.

Mind az öt kötet 2020–2021-ben jelent meg:

  • Zukor Adolf és William Fox – a Magyarok Hollywoodban könyvsorozat első két darabja két hollywoodi stúdióóriás, a Paramount Pictures és a 20th Century Fox alapítóiról szól: a magyar származású producerek életéről és alkotói pályájáról méltatlanul keveset
    tud az utókor.
  • Film és jog a gyakorlatban – a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézetének (MMA – MMKI) hiánypótló kiadványa szerint a filmalkotás folyamata számos, egymással szoros kapcsolatban álló jogterület sajátos „metszéspontja”,
    amely sokszínű, sokszor egymással logikailag nem is feltétlenül összhangban lévő szabályoknak együttes alkalmazását követeli.
  • Magyar producerek I. – az MMA – MMKI kötetében kortárs alkotók beszélnek szakmai szemszögből, de az oktatás számára is felhasználható módon munkájuk szerepéről, helyzetéről, a magyar mozgókép jelenéről és jövőjéről.
  • A mozisátortól a tévétoronyig. Fejezetek a romániai magyar filmezés, televíziózás és mozizás történetéből – A Filmtett Egyesület és az Iskola Alapítvány kiadványa alaposan dokumentált tanulmányok formájában keresi a választ arra a kérdésre, hogy „mi az, és
    létezik-e romániai magyar film?”, ami persze „vanni van, csak nem úgy”.

A kerekasztal-beszélgetés meghívottjai a kötetek szerzői, szerkesztői, dr. Kollarik Tamás, dr. Ferenczi Szilárd és dr. Blos-Jáni Melinda. A beszélgetés október 8-án, pénteken 16 órakor kezdődik a Vallásszabadság Házában.

Az esemény minden érdeklődő számára nyitott. A belépés díjtalan, oltási igazolvány vagy felgyógyulási igazolás bemutatásához kötött. A rendezvény teljes időtartama alatt kötelező a maszkviselés.