Tegnap este kihirdették a 20. Filmtettfeszt díjait

Tegnap este kihirdették a 20. Filmtettfeszt díjait

Tegnap este kihirdették a 20. Filmtettfeszt díjait

A Filmtett Egyesület tegnap este kihirdette a Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemle idei kiadásának díjait. Mivel a fesztivál kolozsvári műsorát kénytelenek voltak felfüggeszteni, a díjátadóra online került sor. 

A Filmtett Egyesület filmkritikusi nívódíját ezúttal a Kolozsváron élő Ferenczi Szilárd (film)történész, filmkritikus kapta, aki a nyomtatott korszak óta rendszeres és hűséges együttműködője a (ma online megjelenő) Filmtett folyóiratnak.

A Sárga Csikó Díjat, amint azt korábban kihirdettük, Szederkényi Miklós gyártásvezető kapta. A méltatást Buglya Sándor producer fogalmazta meg, aki évtizedek óta Szederkényi munkatársa. Hangsúlyozta, hogy a díjazott  több, mint száz film gyártásvezetőjeként, illetve producereként kapcsolódik erdélyi filmesekhez, erdélyi témákhoz. Kiemelte azt is, hogy a díj Szederkényi emberi nagyságát is méltatja, a dokumentumfilmes ugyanis karitatív céllal jár vissza több korábbi, forgatási helyszínére. A díjazott tiszteletére online levetítették a Legalább Európát... című rövidfilmet (r. Fischer István, gy. Szederkényi Miklós).

A Filmtettfeszt versenyprogramjában idén kilenc, műfaji és technikai szempontból sokszínű, fikciós rövidfilm versenyzett. A szekció fődíját megosztva kapta Incze Kata Csendet kérünk és Sós Timothy és Nagy Márton Szabad Románia című filmje. Utóbbi a közönség díját is elnyerte. A zsűri három tagja Cristina Groșan filmrendező, Pálffy Tibor színművész és Lichter Péter filmrendező, filmesztéta volt. A versenyfilmek ma estig megtekinthetők a Filmtettfeszt.ro oldalon:

A Sárga Csikó Díj idén is egy kerámiaszobrocskából (támogatója a Balassi Intézet) és egymillió forintból áll (támogatója a Nemzeti Filmintézet), a Filmgalopp fődíja szintén trófea, a Sárga Csikó Díj kisebb mása és egymillió forint (támogatója szintén a Balassi Intézet, illetve a Nemzeti Filmintézet), a közönségdíj pedig 1000 lej (felajánlója a Nobila Casa).

Az öt napos filmfesztivál kolozsvári programját a szervezők csütörtökön leállították, mivel egy stábtag koronavírus-tesztje pozitív lett, így az online díjátadó videója is fél nap alatt, home-office-ban készült el. A díjakat fizikai valójukban később fogják átadni a kitüntetetteknek. A vetítések ma estig folytatódnak a többi 14 városban (a program elérhető a filmtettfeszt.ro-n), illetve az online program sem maradt el: ennek legutolsó állomása Tóth Barnabás Akik maradtak című filmje, amely ma este 8-tól éjfélig lesz megtekinthető romániai IP-címekről.

<iframe src="https://www.youtube.com/embed/OlDWYJ7pRuc" width="620" height="348" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe>

(A borítókép a Filmtettfeszt megnyitóján készült.)