Szavazz a kedvenc Filmgalopp-filmedre!

Szavazz a kedvenc Filmgalopp-filmedre!

Szavazz a kedvenc Filmgalopp-filmedre!

A ma délutáni megnyitóval és a 20 éves Kontrollal megkezdődik a 23. Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemle. A fizikai vetítéseket online mozizással lehet kiegészíteni: éjfélkor elérhetővé váltak a Filmgalopp versenyfilmjei mindazok számára, akik nem tudják vásznon megnézni ezeket, és egyúttal megnyílt a közönségszavazás is.

Egészestés nagyjáték-, dokumentum- és animációs filmekkel, élőszereplős és animációs rövidekkel, klasszikus mesterművekkel és erdélyi versenyprogrammal, műhelyekkel és számtalan közönségtalálkozóval várja nézőit ma délutántól a Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemle 23. kiadása. A részletes műsor elérhető a Program menüben.

A Filmgalopp versenyfilmjeit Kolozsváron, Székelyudvarhelyen, Sepsiszentgyörgyön és Nagyváradon lehet megnézni, de online adatlapjaikon is elérhetővé tettük valamennyit október 6-a éjfélig.

Filmtett Egyesület előzsűrije idén nyolc filmet válogatott versenybe. Íme a lista a rendezők neve szerinti ábécérendben: 

 • Birtalan Albert: Az emlékezet őrzője, Gergely Erzsébet (Zilah, 2023, 22 perc, gy. Video Pontes, BBTE Politika-, Közigazgatás- és Kommunikációtudományi Kar)
 • Csiki Zsuzsanna: Kallódó hagyatékaink (Gyergyócsomafalva, 2023, 48 perc, gy. Minerva Művelődési Egyesület)
 • Dénes Petra: Szomszédok (Sepsiszentgyörgy, 2023, 24 perc, gy. Budapesti Metropolitan Egyetem)
 • Fábián Andor: Hangszerhúrok, sorsfonalak (Székelyudvarhely, 2022, 41 perc, független produkció)
 • László Barna: A tűz és víz útján (Székelyudvarhely, 2023, 25 perc, gy. Picture Lock Coproduction)
 • Simó Boglárka: Albert vágya (Székelyudvarhely, 2023, 21 perc, gy. BBTE Magyar Film és Média Intézet)
 • Szatmári Loretta: Preludiu (Nagyvárad, 2023, 9 perc, gy. Sapientia EMTE Média Tanszék)
 • Székely Péter: Street-Legal (Temesvár, 2023, 16 perc, gy. BBTE Magyar Film és Média Intézet)

A fenti linkekre kattintva tehát megnézhetőek az idei mezőny rövid dokumentumfilmjei, és ugyanitt lehet szavazni a legjobbnak ítélt alkotásra. A közönségdíj értéke 1000 lej.

A szekcióban szakmai zsűrije idén:

 • Gergely Zsuzsa kulturális újságíró, rádiós szerkesztő, 1996 óta a Kolozsvári Rádió Románia magyar szerkesztőségének oszlopos tagja. Több száz színvonalas interjú szerzője, aki „kifulladásig” néz filmeket egy-egy fesztiválon, hajnalig olvas egy könyvbemutató után, elsőként számol be egy színházi premierről, de szívesen kutatja a képzőművészet vagy a tánc rejtelmeit is. Érdeklődése, lelkesedése, kíváncsisága, szakmai profizmusa példakép fiatalabb kollégák tucatjai számára.
 • Váró Kata Anna debreceni filmesztéta, film- és színházkritikus, egyetemi oktató. A Károli Gáspár Református Egyetem Anglisztika Intézete és a Debreceni Egyetem oktatója, valamint az egyetemen Művészeti Központjában működő Művészeti Tanács tagja. Tagja a Csokonai Színház Nívódíj-bizottságának és a nemzetközi kritikusszövetségnek is. A Malter Filmfesztivál állandó zsűritagja és szervezője, a felvidéki Cinematik Piestany állandó programválogatója. 2004 óta a Filmtett rendszeres szerzője, a 2022-es Fám Erika-díj nyertese.
 • Vízkelety Márton szabadúszó operatőr, rendező. Középiskolás korában fotózással kezdte, majd az SZFE filmoperatőr szakán végzett 2007-ben. Főképp rövidfilmekkel és egészestés dokumentumfilmekkel foglalkozik, utóbbiakkal visszatérő vendég többek közt a szarajevói, a TriBeCa, a ZagrebDox és a DokLeipzig filmfesztiválokon. 2013 óta Ugrin Julianna állandó alkotótársa, operatőr-producer párosként együtt dolgoztak például a Reményvasúton (2015) és a Folyékony aranyon (2019). Rendezőként első közös munkájuk a 2022-ben bemutatott A döntés.

A Filmtettfeszt szakmai zsűrije egy 1 millió forintos fődíj és egy trófea sorsáról dönt. Ünnepélyes eredményhirdetésre szombaton, október 7-én, a kolozsvári Győzelem moziban kerül sor.