Bemutatjuk a 9. Filmgalopp zsűrijét!

Bemutatjuk a 9. Filmgalopp zsűrijét!

Bemutatjuk a 9. Filmgalopp zsűrijét!

Idén egy operatőr-rendező, egy egyetemi oktató és egy kulturális újságíró dönti el, hogy kié lesz a Filmgalopp pályakezdő dokumentumfilmeseket megszólító versenyének a fődíja.

A Filmgalopp fődíja a Sárga Csikó Díj kisebb változata, Jankó Szép Noémi évről évre picit megújuló munkája. A trófea és a vele járó, egymillió forint értékű, a Nemzeti Filmintézet által felajánlott pénzjutalom sorsáról szakmai zsűri dönt. A zsűri tagjai pedig: 

  • Gergely Zsuzsa kulturális újságíró, rádiós szerkesztő, 1996 óta a Kolozsvári Rádió Románia magyar szerkesztőségének oszlopos tagja. Több száz színvonalas interjú szerzője, aki „kifulladásig” néz filmeket egy-egy fesztiválon, hajnalig olvas egy könyvbemutató után, elsőként számol be egy színházi premierről, de szívesen kutatja a képzőművészet vagy a tánc rejtelmeit is. Érdeklődése, lelkesedése, kíváncsisága szakmai profizmusa példakép fiatalabb kollégák tucatjai számára.
  • Váró Kata Anna debreceni filmesztéta, film- és színházkritikus, egyetemi oktató. A Károli Gáspár Református Egyetem Anglisztika Intézete és a Debreceni Egyetem oktatója, valamint az egyetemen Művészeti Központjában működő Művészeti Tanács tagja. Tagja a Csokonai Színház Nívódíj-bizottságának és a nemzetközi kritikusszövetségnek is. A Malter Filmfesztivál állandó zsűritagja és szervezője, a felvidéki Cinematik Piestany állandó programválogatója. 2004 óta a Filmtett rendszeres szerzője, a 2022-es Fám Erika-díj nyertese.
  • Vízkelety Márton szabadúszó operatőr, rendező. Középiskolás korában fotózással kezdte, majd az SZFE filmoperatőr szakán végzett 2007-ben. Főképp rövidfilmekkel és egészestés dokumentumfilmekkel foglalkozik, utóbbiakkal visszatérő vendég többek közt a szarajevói, a TriBeCa, a ZagrebDox és a DokLeipzig filmfesztiválokon. 2013 óta Ugrin Julianna állandó alkotótársa, operatőr-producer párosként együtt dolgoztak például a Reményvasúton (2015) és a Folyékony aranyon (2019). Rendezőként első közös munkájuk 2022-ben bemutatott A döntés.

A verseny a Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemle alatt, október 4. és 8. között zajlik. A filmeket öt napig online is elérhetővé tesszük a fesztivál honlapján. Az online zajló közönségszavazás október 6-án éjfélkor zárul. Eredményhirdetésre a fesztivál záróünnepségén, október 7-én kerül sor. Részletekért érdemes visszatérni a fesztivál honlapjára!