Zukor, Fox, a filmjog és a tévétorony: könyvbemutató a Filmtettfeszten

Helyszín: Vallásszabadság Háza, Kolozsvár

Bár a járvány az elmúlt hónapokban több filmes rendezvényt elsöpört, 2020 és 2021 igen termékeny év volt a magyar filmes szakkönyvkiadás szempontjából. A Filmtettfeszt alkalmából öt kötetet mutatunk be Kolozsváron:

  • Zukor Adolf és William Fox – a Magyarok Hollywoodban könyvsorozat első két darabja két hollywoodi stúdióóriás, a Paramount Pictures és a 20th Century Fox alapítóiról szól: a magyar származású producerek életéről és alkotói pályájáról méltatlanul keveset tud az utókor.
  • Film és jog a gyakorlatban – a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézetének (MMA – MMKI) hiánypótló kiadványa szerint a filmalkotás folyamata számos, egymással szoros kapcsolatban álló jogterület sajátos „metszéspontja”, amely sokszínű, sokszor egymással logikailag nem is feltétlenül összhangban lévő szabályoknak együttes alkalmazását követeli.
  • Magyar producerek I. – az MMA – MMKI kötetében kortárs alkotók beszélnek szakmai szemszögből, de az oktatás számára is felhasználható módon munkájuk szerepéről, helyzetéről, a magyar mozgókép jelenéről és jövőjéről.
  • A mozisátortól a tévétoronyig. Fejezetek a romániai magyar filmezés, televíziózás és mozizás történetéből – A Filmtett Egyesület és az Iskola Alapítvány kiadványa alaposan dokumentált tanulmányok formájában keresi a választ arra a kérdésre, hogy „mi az, és létezik-e romániai magyar film?”, ami persze „vanni van, csak nem úgy”.

A kerekasztal-beszélgetés meghívottjai a kötetek szerzői, szerkesztői, dr. Kollarik Tamás, dr. Ferenczi Szilárd és dr. Blos-Jáni Melinda.