Keleti szél: A film

Magyar-bosnyák-spanyol dokumentumfilm | 80 perc | 2010

Történet

Miqueu (Michel) zenész. Provence-ben él egy kis faluban feleségével, Nikével, aki magyar. A fia Baltazár 24 éves, hegedűs. Michel meghívást kap, hogy csináljon egy koncertet Budapesten, magyar zenészekkel. Michel megkéri Baltazárt, hogy segítsen. Elindulnak. Baltazárnak ez az utazás a gyökerekhez való visszatérést is jelenti, hiszen ő félig magyar. Michelnek pedig jó alkalom felkeresni a barátokat, akikkel harminc éve zenél együtt. A budapesti Táncháztalálkozóra érkeznek, ahol Michel elkezdi összeszedni a zenészeket a tervezett koncerthez. Azután Budapesten próbálnak Sebestyén Mártával, Sebő Ferenccel, Ökrös Csabával, Dresch Mihállyal. Végül létrejön egy koncert a régi és új barátokkal az A38 állóhajón. Mindenki ott van.

A koncerten Michel francia, spanyol (és egyéb) occitán dalaira a magyarországiak egy-egy sajáttal válaszolnak, ezáltal egy felejthetetlen párbeszéd jön létre a zene nyelvén, ami végleg feloldja a kultúrák és a személyek közötti távolságot.

Zenei utazásról van szó térben, időben, lélekben. Egy fiatalember a gyökereit keresi, egy idősebb a régi barátait... Valahogy úgy, ahogy mindannyian keressük a helyünket a hagyományban, Európában. A történet létező személyekből bomlik ki.

Nemzetközi cím:
Eastern Wind: the Film

Eredeti cím:
Keleti szél: A film


Rendező: Szomjas György

Narrátor: Csuja Imre

Szereplő: Baltazar Montanaro, Buják Andor, Écsi Gyöngyi, Sebestyén Márta, Ökrös Csaba, Sebő Ferenc, Miquéu Montanaro

Operatőr: Dénes Zoltán, Grunwalsky Ferenc

Vágó: Szalay Károly

Zene: Miquéu Montanaro

Producer: Szekeres Dénes, Rosta Katalin

Gyártó: Tivoli-Filmprodukció

Vetítés a Filmtettfeszten

2011. október 8., szombat, 17:30, Győzelem / Victoria mozi, Kolozsvár
2011. október 8., szombat, 18:00, Szabadság mozi, Nagyvárad