Filmgalopp – erdélyi magyar filmek versenye

A Filmtett Egyesület a 20. Filmtettfeszt – Erdélyi Magyar Filmszemle keretében hatodik alkalommal is meghirdeti erdélyi magyar filmes versenyét, a Filmgaloppot, ezúttal ismét a fikciós alkotásokra (kísérleti- és kisjátékfilmek) koncentrálva.

A verseny célja

Fiatal, erdélyi, magyar tehetségek felkutatása, filmjeik bemutatása a szakma és a nagyközönség előtt, elbírálásuk egy szakmai zsűri által.

A verseny helyszíne és időpontja(i)

A Filmgalopp versenye a 20. Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemle helyszínein, október 7. és 11. között zajlik. A jelentkezés határideje: 2020. augusztus 23. A beválogatott filmek listáját szeptember 1-jén tesszük nyilvánossá, a díjkiosztó a fesztivál záróünnepségén lesz.

Mi minősül erdélyi magyar rövidfilmnek?

Olyan 2018. január 1-je óta elkészült fikciós (élőszereplős vagy animált, kísérleti vagy drámai alkotás, nem dokumentumjellegű) alkotásokat várunk, amelyek stábjának kulcsfigurái (író, rendező, operatőr, producer) nagyrészt erdélyi alkotók, javarészben erdélyi helyszíneken készítettek, javarészben magyar nyelven.

A verseny feltételei

A nevezéshez szükséges a kitöltött és határidőre elküldött űrlap, valamint egy YouTube- vagy Vimeo-link (ha van jelszava, azt is áruld el), amelyen meg lehet nézni a filmet. A nevezés ingyenes. Az előzsűri által beválogatott versenyfilmekből majd egy jó minőségű kópia is szükséges lesz. A versenyben nem vehetnek részt a Filmtett-táborban készült filmek, 35 év fölötti rendezők filmjei, illetve a Filmtett szerkesztőségének tagjai által gyártott/írt/rendezett/fényképezett filmek.

Technikai feltételek a beválogatott filmekhez:

 • fizikai Blu-ray vagy DCP-kópia, ezt szeptember 10-éig kérjük eljuttatni a szervezőkhöz;
 • vagy legalább HD felbontású (1080p), h.264-es vagy jobb kódolású, magas bitrate-tel sűrített .mp4/.mov kópia;
 • román felirat a képre égetve vagy különálló .srt/.sub fájlként.

A nevezéssel és a film elküldésével az alkotó beleegyezik a következőkbe:

 • a filmet a közönségszavazás keretén belül levetíthetjük a Filmtettfeszt összes helyszínén, valamint – a verseny három napja alatt – teljes egészében elérhetővé tesszük internetes felületen is, ahol szavazni lehet majd rá;
 • a fesztiválról szóló reklámanyagokban, promóciós kiadványokban elhelyezhetünk screenshotot a filmből;
 • a versenyről szóló montázsba, televíziós műsorokba bevághatunk rövid, legfeljebb egyperces részleteket a filmből;
 • a legjobb filmekből összeállítást készíthetünk más fesztiválok számára.

A verseny menete

A nevezés lezárása után értesítjük a jelentkezőket a sikeres jelentkezésről, ezután egy szakmai előzsűri válogatja ki a legjobb alkotásokat, amelyeket majd levetítünk az őszi Filmtettfeszten, illetve közzéteszünk internetes felületünkön a fesztivál idejére. Ezeken a vetítéseken részt vesz a zsűri is, amely a fesztivál záróvetítéséig meghozza döntését az általa legjobbnak tartott alkotásokról. A nyertes film alkotói egymillió forintos fődíjban részesülnek.

Közönségszavazás: a fesztivál ideje alatt minden versenyfilm elérhető lesz a Filmtett online csatornáján, a közönség a filmeket megnézheti a filmtettfeszt.ro-n megjelenő – alább belinkelt – adatlapokon, és az ugyanitt található Like gombbal szavazhat a kedvenceire október 7-e és 9-e éjfél között; a legnépszerűbb film elnyeri a Filmgalopp közönségdíját, 1000 lejt, amelyet a Nobila Casa ajánlott fel a nyertesnek.

A díjkiosztóra október 10-én kerül sor.

Filmgalopp – erdélyi magyar kisjátékfilmek versenye – 2020

Itt fogjuk hamarosan elárulni, hogy kik lesznek a zsűri tagjai!

Filmgalopp – erdélyi magyar dokumentumfilmek versenye – 2019

Az ötödik Filmgalopp versenyfilmjei abc-sorrendben:

A zsűri tagjai 2019-ben:

Báron György filmesztéta, a Magyar Újságírók Országos Szövetsége kritikusi szakosztályának elnöke, a FIPRESCI magyarországi képviselője, egyetemi tanár. Rendszeresen zsűrizik magyar és nemzetközi filmfesztiválokon.

Csuja László filmrendező, forgatókönyvíró. Hosszú kisjátékfilmes pályafutás utáni első nagyjátékfilmje, a Virágvölgy Karlovy Varyban debütált az East of West szekció zsűrijének különdíjával, Kilenc hónap háború című dokumentumfilmje pedig Szarajevóban szintén a zsűri különdíját nyerte.

Lévai Balázs filmrendező, forgatókönyvíró, producer, egykori televíziós műsorvezető és szerkesztő. Néhány éve Engedem, hadd menjen című dokumentumfilmjét mutatta be a Filmtettfeszten, idén a Pécsi szálat kíséri el a fesztiválra.

A Filmgalopp 2019-es díjai:

 • Fődíj – 1 000 000 Ft, az NMHH Médiatanácsának felajánlásával, a legjobb erdélyi magyar dokumentumfilm rendezője számára;
 • Közönségdíj – 1000 RON, a Nobila Casa felajánlásával, a legnépszerűbb erdélyi magyar dokumentumfilm rendezője számára.
Filmgalopp – erdélyi magyar kisjátékfilmek versenye – 2018

A negyedik Filmgalopp versenyfilmjei abc-sorrendben:

 • Moldovai Katalin: Ahogy eddig (megosztott fődíj)
 • Tasnádi Levente: Alvajáró
 • Simó Ibolya: Falu Fessön
 • Kovács Nóra: Nova
 • Incze Kata: Small Talk (közönségdíj)
 • Csurka László-Csongor: Szevasz, Laci
 • Sztercey Szabolcs Benedek: Your Face Without The Screen (megosztott fődíj)
 • Frunza Roland: Vasárnap

A zsűri tagjai 2018-ban:

 • Deák Kristóf  Balázs Béla-díjas magyar filmrendező, vágó, forgatókönyvíró és filmproducer. A Mindenki rendezője; a film 2017-ben elnyerte a legjobb élőszereplős rövidfilmnek járó Oscar-díjat. Tavaly június óta az amerikai filmakadémia tagja.
 • Pápai Zsolt filmesztéta, az ELTE BTK Filmtudomány tanszékének adjunktusa. Évekig tanított az esztergomi Tanítóképző Főiskola filmes szakirányán, a Szegedi Tudományegyetemen és a Pázmány Péter Tudományegyetemen. 2017 óta a kolozsvári Sapientia filmes képzésén is tart kurzusokat. A Filmvilág külső munkatársa, 2002 és 2012 között a Metropolis szerkesztőségi tagja. Bő 20 éve publikál filmkritikákat, tanulmányokat, esszéket, interjúkat a Filmtettben, a Magyar Narancsban, és a Filmhun is. Tanítványaival és kollégáival közösen írt tanulmánykötete Korszakalkotók címmel jelent meg.
 • Osváth Gábor producer. A Színház- és Filmművészeti Egyetem elvégzése után saját céget alapított Filmfabriq néven, majd később a Boddah nevű formációba is csatlakozott Rév Marcell és Szimler Bálint oldalán. Ő volt a Balaton Method producere, de több tucat rövidfilm is fűződik a nevéhez, valamint jó néhány dokumentumfilm (Mi ez a cirkusz?, Három tánc). Idén nyáron készült első fikciós játékfilmje, az Impromptu (r. Nagy Zoltán), valamint nemrég fejezett be egy tévéfilmet az Oscar-díjas Deák Kristóf rendezésében.

A Filmgalopp 2018-as díjai:

 • Fődíj – 1 000 000 Ft, az NMHH Médiatanácsának felajánlásával, a legjobb erdélyi magyar dokumentumfilm rendezője számára;
 • Közönségdíj – 1000 RON, a Nobila Casa felajánlásával, a legnépszerűbb erdélyi magyar dokumentumfilm rendezője számára.
Filmgalopp – erdélyi magyar dokumentumfilmek versenye – 2017

A harmadik Filmgalopp versenyfilmjei:

A zsűri tagjai 2017-ben:

 • Fekete Ibolya Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, egyetemi tanár; legutóbbi filmje, az Anyám és más futóbolondok a családból számos nemzetközi filmfesztiválon szerepelt sikerrel, és ez volt a tavalyi Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemle legnépszerűbb filmje,
 • Szomjas György Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, műfaj- és stílusteremtő alkotó, az eastern – avagy a gulyáswestern – műfajának létrehozója, több tucat dokumentumfilm rendezője,
 • Boros Zoltán dokumentumfilm-rendező, zeneszerző, 1971-től a Román Televízió bukaresti magyar adásának szerkesztője, rendszerváltás utáni újjáélesztője, majd főszerkesztője.

A Filmgalopp díjai:

 • Fődíj – 1 000 000 Ft, az NMHH Médiatanácsának felajánlásával, a legjobb erdélyi magyar dokumentumfilm rendezője számára;
 • Közönségdíj – 1000 RON, a Nobila Casa felajánlásával, a legnépszerűbb erdélyi magyar dokumentumfilm rendezője számára.
Filmgalopp – erdélyi magyar kisjátékfilmek versenye – 2016

A második Filmgalopp versenyfilmjei:

A zsűri tagjai 2016-ban:

 • Hegedűs Bálint forgatókönyvíró, mozifilmek és tévésorozatok egyaránt fűződnek a nevéhez. Saját fejlesztésű könyvei mellett társíróként vagy szkriptdoktorként is beszáll produkciókba. Alapított forgatókönyv-konzultációs céget, az elsők között volt, akik Magyarországon forgatókönyv-börzéket rendeztek, jelenleg a filmalap forgatókönyv-fejlesztési igazgatója.
 • Osváth Gábor producer. Pályafutását szabadúszóként kezdte, majd 2012-ben saját céget alapított Filmfabriq névvel, majd 2014-ben Boddah névvel. Ő volt a (Filmtettfeszten tavaly vetített) Balaton Method producere, de számos rövidfilm is fűződik a nevéhez, és filmográfiájában a dokumentumfilmek és televíziós munkák is jelen vannak.
 • Kárpáti György egyetemi adjunktus, a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetségének (FIPRESCI) főtitkár-helyettese, filmes szakújságíró, több filmes témájú kötet szerkesztő-kiadója. Az idei Filmtettfeszt kritikusi műhelyének egyik vezetője.
Filmgalopp – erdélyi magyar kisjátékfilmek versenye – 2015

Az első Filmgalopp versenyfilmjei:

A zsűri tagjai 2015-ben:

 • Angelusz Iván, a 2002-ben általa alapított Katapult Film vezető producere, többek közt az egykori Simó-osztály rendezőinek alkotótársa, több magyar-román koprodukciót is jegyez. Producerként a Parkolót képviseli az idei Filmtettfeszten.
 • Mihai Fulger, román filmkritikus, számos nemzetközi filmfesztivál FIPRESCI-zsűrijének tagja, a Film folyóirat szerkesztője, a Cultura, az Observatorul Cultural és az istoriafilmului.ro rendszeres szerzője.
 • Szimler Bálint, filmrendező, több kisjátékfilmet és dokumentumfilmet jegyez. Itt vagyok című filmje Cannes-ban versenyzett, jelölték az Európai Filmdíjra, és elnyerte a 2010-es Magyar Filmszemle legjobb rövidfilmjének járó díjat. Rendezőként a Balaton Methodot is elkíséri a 15. Filmtettfesztre.