Filmgalopp – erdélyi magyar filmek versenye

A Filmtett Egyesület a 21. Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemle keretében hetedik alkalommal hirdeti meg erdélyi magyar filmes versenyét, a Filmgaloppot, a vetésforgónk elvét követve ezúttal ismét a dokumentumfilmek alkotóit megcélozva.

A verseny célja

Fiatal, erdélyi, magyar tehetségek felkutatása, filmjeik bemutatása a szakma és a nagyközönség előtt, elbírálásuk egy szakmai zsűri által.

A verseny helyszíne és időpontja(i)

A Filmgalopp versenye a 21. Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemle helyszínein, október 6. és 9. között zajlik. A jelentkezés határideje: 2021. augusztus 22., vasárnap 23:59. A beválogatott filmek listáját szeptember 1-jén tesszük nyilvánossá, a díjkiosztó a fesztivál záróünnepségén (október 9-én) lesz Kolozsváron.

Mi minősül erdélyi magyar dokumentumfilmnek?

Olyan 2019. január 1-je óta elkészült dokumentarista (élőszereplős vagy animált, de a valóságot rögzítő) alkotásokat várunk, amelyek stábjának kulcsfigurái (író, rendező, operatőr, producer) nagyrészt erdélyi alkotók, javarészben erdélyi helyszíneken készültek, javarészben magyar nyelven.

A verseny feltételei

A nevezéshez szükséges a kitöltött és határidőre elküldött űrlap, valamint egy YouTube- vagy Vimeo-link (ha van jelszava, azt is áruld el!), amelyen meg lehet nézni a filmet. A nevezés ingyenes. Az előzsűri által beválogatott versenyfilmekből jó minőségű, nagy felbontású digitális fájlot várunk. A versenyben nem vehetnek részt a Filmtett-táborban készült filmek, 35 év fölötti rendezők filmjei, illetve a Filmtett szerkesztőségének tagjai által gyártott/írt/rendezett/fényképezett filmek.

Technikai feltételek a beválogatott filmekhez:

 • fizikai Blu-ray vagy DCP-kópia; ezt szeptember 10-éig kérjük eljuttatni a szervezőkhöz;
 • vagy legalább HD felbontású (1080p), h.264-es vagy jobb kódolású, magas bitrate-tel sűrített .mp4/.mov kópia;
 • román felirat a képre égetve vagy különálló .srt/.sub fájlként.

A nevezéssel és a film elküldésével az alkotó beleegyezik a következőkbe:

 • a filmet a közönségszavazás keretén belül levetíthetjük a Filmtettfeszt összes helyszínén, valamint – a verseny három napja alatt – teljes egészében elérhetővé tesszük internetes felületünkön is, ahol szavazni lehet majd rá;
 • a fesztiválról szóló reklámanyagokban, promóciós kiadványokban, online promóciós felületeken elhelyezhetünk képernyőmentést/standfotó (screenshotot) a filmből;
 • a versenyről szóló montázsba, televíziós műsorokba bevághatunk rövid, legfeljebb egyperces részleteket a filmből;
 • a legjobb filmekből összeállítást készíthetünk más fesztiválok számára (ilyen esetben az érintett filmek rendezőit külön értesíteni fogjuk).

A verseny menete

A nevezés lezárása után értesítjük a jelentkezőket a sikeres jelentkezésről, ezután egy szakmai előzsűri válogatja ki a legjobb alkotásokat, amelyeket majd levetítünk az őszi Filmtettfeszten, illetve közzéteszünk internetes felületünkön a fesztivál idején. Ezeken a vetítéseken részt vesz a Filmtett Egyesület által felkért szakmai zsűri is. A legjobbnak ítélt film egymillió forintos pénzjutalomban részesül a Nemzeti Filmintézet jóvoltából, a zsűri különdíja pedig egy 1000 lej értékű pénzjutalom, felajánlója a Medline.

Közönségszavazás: a fesztivál ideje alatt minden versenyfilm elérhető lesz a Filmtett online csatornáján, a közönség a filmeket megnézheti a filmtettfeszt.ro-n megjelenő – alább belinkelt – adatlapokon, és az ugyanitt található Like gombbal szavazhat a kedvenceire október 6. és 8. éjfél között; a legnépszerűbb film elnyeri a Filmgalopp közönségdíját, 1000 lejt, amelyet a Nobila Casa ajánlott fel a nyertesnek.

A díjkiosztóra 2021. október 9-én kerül sor.

A 7. Filmgalopp versenyfilmjei:

A zsűri tagjai:

 • Nagy Viktor Oszkár – filmrendező, forgatókönyvíró. Bár elsősorban játékfilmes rendezőként (Apaföld, Hajónapló, Hivatal stb.) vált ismertté, számos dokumentumfilmet is rendezett; utóbbiakban szívesen foglalkozik erdélyi témákkal is. Idén Becsúszó szerelem című vígjátékát és Tündérország – Ferenc útja című, csángó témájú dokumentumfilmjét kíséri el a Filmtettfesztre.
 • dr. Kollarik Tamás – Bánffy Miklós-díjjal és Magyar Filmdíjjal elismert filmes szakember, filmalkotó. Producer, egyetemi oktató, a Magyar Média Mecenatúra program, a Nemzeti Audiovizuális Archívum és a Bűvösvölgy Médiaértés-oktató központ volt vezetője. A Nemzeti Filmintézet Televíziós Döntőbizottságának tagja. Nemzetközi és magyarországi konferenciák és fesztiválok rendszeres előadója, több filmes kiadvány, szakkönyv fűződik nevéhez, számos filmes alkotás létrehozásában dolgozott.
 • dr. Ferenczi Szilárd – kolozsvári történész, filmtörténész, kutató. 2007 óta a (ma már kizárólag online megjelenő) Filmtett folyóirat rendszeres és hűséges együttműködője, A mozisátortól a tévétoronyig című tanulmánykötet társszerkesztője és egyik szerzője. Szívesen ír kritikát erdélyi dokumentumfilmekről (is), de legértékesebb munkái a romániai magyar film- és mozitörténet egy-egy fejezetét feltáró, nagy lélegzetű esszéi. A tavalyi Filmtettfeszten ő kapta a Filmtett Egyesület filmkritikusi nívódíját.

A Filmgalopp díjai:

 • Fődíj – 1 000 000 Ft, a Nemzeti Filmintézet felajánlásával, a legjobb erdélyi magyar dokumentumfilm rendezője számára;
 • A zsűri különdíja – 1000 RON, a Medline felajánlásával;
 • Közönségdíj – 1000 RON, a Nobila Casa felajánlásával, a legnépszerűbb erdélyi magyar dokumentumfilm rendezője számára.

A 6. Filmgalopp versenyfilmjei:

A zsűri tagjai:

 • Groșan Cristina – Az aradi származású, Budapesten élő filmrendező és vizuális művész rövidfilmjei (köztük a Filmtettfeszten is bemutatott Átalakítás folyamatban, az Éjszakai festés és a Vakáció a tengerparton) sikerrel szerepeltek a világ nagy fesztiváljain Palm Springstől Clermont-Ferrand-ig, Szarajevótól Londonig, Helsinkitől Szentpétervárig vagy Szalonikiig. Első nagyjátékfilmje, A legjobb dolgokon bőgni kell bemutatója előtt áll.
 • Lichter Péter – A Prizma szerkesztője, a Filmvilág, a Metropolis és a hvg.hu visszatérő szerzője, filmkritikus és -esztéta másfél tucatnyi, absztrakt és lírai hangulatú kísérleti alkotással (köztük: Fagyott májusÜres lovakA horror filozófiája) hívta fel magára a gyakorló filmesek figyelmét. Négy kötete filmtörténeti és -esztétikai tanulmányokat tartalmaz.
 • Pálffy Tibor – A számos színházi díjjal kitüntetett, sepsiszentgyörgyi színművész több mint két évtizede vállal mozgóképes szerepeket is. Láthattuk többek közt a Rossz árnyékban, a Varga Katalin balladájában, a Dallas Pashamendében, a Bibliotheque Pascalban, legutóbb pedig a Lajkó – cigány az űrben című vígjáték egyik jelentős szerepét alakította. Többször tanította a kamera előtti játék kihívásaira a Filmtett Workshop fiatal résztvevőit.

A Filmgalopp díjai:

 • Fődíj – 1 000 000 Ft, az NMHH Médiatanácsának felajánlásával, a legjobb erdélyi magyar dokumentumfilm rendezője számára;
 • Közönségdíj – 1000 RON, a Nobila Casa felajánlásával, a legnépszerűbb erdélyi magyar dokumentumfilm rendezője számára.

Az 5. Filmgalopp versenyfilmjei:

A zsűri tagjai:

 • Báron György filmesztéta, a Magyar Újságírók Országos Szövetsége kritikusi szakosztályának elnöke, a FIPRESCI magyarországi képviselője, egyetemi tanár. Rendszeresen zsűrizik magyar és nemzetközi filmfesztiválokon.
 • Csuja László filmrendező, forgatókönyvíró. Hosszú kisjátékfilmes pályafutás utáni első nagyjátékfilmje, a Virágvölgy Karlovy Varyban debütált az East of West szekció zsűrijének különdíjával, Kilenc hónap háború című dokumentumfilmje pedig Szarajevóban szintén a zsűri különdíját nyerte.
 • Lévai Balázs filmrendező, forgatókönyvíró, producer, egykori televíziós műsorvezető és szerkesztő. Néhány éve Engedem, hadd menjen című dokumentumfilmjét mutatta be a Filmtettfeszten, idén a Pécsi szálat kíséri el a fesztiválra.

A 4. Filmgalopp versenyfilmjei:

 • Ahogy eddig (r. Moldovai Katalin) – megosztott fődíj
 • Your Face Without The Screen (r. Sztercey Szabolcs Benedek) – megosztott fődíj
 • Small Talk (r. Incze Kata) – közönségdíj
 • Alvajáró (r. Tasnádi Levente)
 • Falu Fessön (r. Simó Ibolya)
 • Nova (r. Kovács Nóra)
 • Szevasz, Laci (r. Csurka László-Csongor)
 • Vasárnap (r. Frunza Roland)

A zsűri tagjai:

 • Deák Kristóf  Balázs Béla-díjas magyar filmrendező, vágó, forgatókönyvíró és filmproducer. A Mindenki rendezője; a film 2017-ben elnyerte a legjobb élőszereplős rövidfilmnek járó Oscar-díjat. Tavaly június óta az amerikai filmakadémia tagja.
 • Pápai Zsolt filmesztéta, az ELTE BTK Filmtudomány tanszékének adjunktusa. Évekig tanított az esztergomi Tanítóképző Főiskola filmes szakirányán, a Szegedi Tudományegyetemen és a Pázmány Péter Tudományegyetemen. 2017 óta a kolozsvári Sapientia filmes képzésén is tart kurzusokat. A Filmvilág külső munkatársa, 2002 és 2012 között a Metropolis szerkesztőségi tagja. Bő 20 éve publikál filmkritikákat, tanulmányokat, esszéket, interjúkat a Filmtettben, a Magyar Narancsban, és a Filmhun is. Tanítványaival és kollégáival közösen írt tanulmánykötete Korszakalkotók címmel jelent meg.
 • Osváth Gábor producer. A Színház- és Filmművészeti Egyetem elvégzése után saját céget alapított Filmfabriq néven, majd később a Boddah nevű formációba is csatlakozott Rév Marcell és Szimler Bálint oldalán. Ő volt a Balaton Method producere, de több tucat rövidfilm is fűződik a nevéhez, valamint jó néhány dokumentumfilm (Mi ez a cirkusz?Három tánc). Idén nyáron készült első fikciós játékfilmje, az Impromptu (r. Nagy Zoltán), valamint nemrég fejezett be egy tévéfilmet az Oscar-díjas Deák Kristóf rendezésében.

A 3. Filmgalopp versenyfilmjei:

A zsűri tagjai:

 • Fekete Ibolya Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, egyetemi tanár; legutóbbi filmje, az Anyám és más futóbolondok a családból számos nemzetközi filmfesztiválon szerepelt sikerrel, és ez volt a tavalyi Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemle legnépszerűbb filmje,
 • Szomjas György Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, műfaj- és stílusteremtő alkotó, az eastern – avagy a gulyáswestern – műfajának létrehozója, több tucat dokumentumfilm rendezője,
 • Boros Zoltán dokumentumfilm-rendező, zeneszerző, 1971-től a Román Televízió bukaresti magyar adásának szerkesztője, rendszerváltás utáni újjáélesztője, majd főszerkesztője.

A Filmgalopp díjai:

 • Fődíj – 1 000 000 Ft, az NMHH Médiatanácsának felajánlásával, a legjobb erdélyi magyar dokumentumfilm rendezője számára;
 • Közönségdíj – 1000 RON, a Nobila Casa felajánlásával, a legnépszerűbb erdélyi magyar dokumentumfilm rendezője számára.

A 2. Filmgalopp versenyfilmjei:

A zsűri tagjai 2016-ban:

 • Hegedűs Bálint forgatókönyvíró, mozifilmek és tévésorozatok egyaránt fűződnek a nevéhez. Saját fejlesztésű könyvei mellett társíróként vagy szkriptdoktorként is beszáll produkciókba. Alapított forgatókönyv-konzultációs céget, az elsők között volt, akik Magyarországon forgatókönyv-börzéket rendeztek, jelenleg a filmalap forgatókönyv-fejlesztési igazgatója.
 • Osváth Gábor producer. Pályafutását szabadúszóként kezdte, majd 2012-ben saját céget alapított Filmfabriq névvel, majd 2014-ben Boddah névvel. Ő volt a (Filmtettfeszten tavaly vetített) Balaton Method producere, de számos rövidfilm is fűződik a nevéhez, és filmográfiájában a dokumentumfilmek és televíziós munkák is jelen vannak.
 • Kárpáti György egyetemi adjunktus, a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetségének (FIPRESCI) főtitkár-helyettese, filmes szakújságíró, több filmes témájú kötet szerkesztő-kiadója. Az idei Filmtettfeszt kritikusi műhelyének egyik vezetője.

Az 1. Filmgalopp versenyfilmjei:

A zsűri tagjai:

 • Angelusz Iván, a 2002-ben általa alapított Katapult Film vezető producere, többek közt az egykori Simó-osztály rendezőinek alkotótársa, több magyar-román koprodukciót is jegyez. Producerként a Parkolót képviseli az idei Filmtettfeszten.
 • Mihai Fulger, román filmkritikus, számos nemzetközi filmfesztivál FIPRESCI-zsűrijének tagja, a Film folyóirat szerkesztője, a Cultura, az Observatorul Cultural és az istoriafilmului.ro rendszeres szerzője.
 • Szimler Bálint, filmrendező, több kisjátékfilmet és dokumentumfilmet jegyez. Itt vagyok című filmje Cannes-ban versenyzett, jelölték az Európai Filmdíjra, és elnyerte a 2010-es Magyar Filmszemle legjobb rövidfilmjének járó díjat. Rendezőként a Balaton Methodot is elkíséri a 15. Filmtettfesztre.