Filmgalopp – erdélyi magyar filmek versenye

A Filmtett Egyesület a 22. Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemle keretében 7. alkalommal hirdette meg erdélyi magyar filmes versenyét, a Filmgaloppot. A verseny célja évről évre fiatal, erdélyi, magyar tehetségek felkutatása, filmjeik bemutatása a szakma és a nagyközönség előtt, elbírálásuk egy szakmai zsűri által.

A szokásos vetésforgó-elvet követve 2022-ben olyan fikciós rövidfilmeket (kísérleti, kisjáték- és animációs rövideket) lehetett nevezni, amelyek 2020. január 1-je óta készültek fikciós, stábjuk kulcsfigurái (író, rendező, operatőr, producer) nagyrészt erdélyi alkotók, javarészben erdélyi helyszíneken forogtak, javarészben magyar nyelven szólalnak meg. A nevezési határidő 2022. augusztus 7-én lejárt.

Technikai feltételek a beválogatott filmekhez:

 • fizikai Blu-ray vagy DCP-kópia; ezt szeptember 10-éig kérjük eljuttatni a szervezőkhöz;
 • vagy legalább HD felbontású (1080p), h.264-es vagy jobb kódolású, magas bitrate-tel sűrített .mp4/.mov kópia;
 • román felirat a képre égetve vagy különálló .srt/.sub fájlként.

A nevezéssel és a film elküldésével az alkotó beleegyezik a következőkbe:

 • a filmet a közönségszavazás keretén belül, honorárium vagy vetítési díj nélkül levetíthetjük a Filmtettfeszt összes helyszínén, valamint – a verseny három napja alatt – teljes egészében elérhetővé tesszük internetes felületünkön is, ahol szavazni lehet majd rá;
 • a fesztiválról szóló reklámanyagokban, promóciós kiadványokban, online promóciós felületeken elhelyezhetünk képernyőmentést/standfotó (screenshotot) a filmből;
 • a versenyről szóló montázsba, televíziós műsorokba bevághatunk rövid, legfeljebb egyperces részleteket a filmből;
 • a legjobb filmekből összeállítást készíthetünk más fesztiválok számára (ilyen esetben az érintett filmek rendezőit külön értesíteni fogjuk).

A nevezéssel és a film elküldésével az alkotók igazolják, hogy rendelkeznek az alkotás szerzői jogai felett, illetve a felhasznált irodalmi alapanyagra, filmzenére, archív felvételekre stb. vonatkozó engedélyekkel.

A nevezett filmek közül szakmai előzsűri válogatja ki a legjobb alkotásokat. A díjak a Filmtett Egyesület által felkért, háromtagú szakmai zsűri és a közönség dönt.

Erdélyi magyar fikciós rövidfilmek versenye 2022

A 2022-ben két vetítési blokknyi, összesen 10 film került versenybe, ezek közül kettő animációs, a többi élőszereplős alkotás. Íme a lista a rendezők neve szerinti ábécérendben: 

A zsűri tagjai:

 • Deák Dániel – budapesti fesztiválszervező, filmforgalmazó, producer. A Daazo.com című rövidfilmes portál egyik alapítója, Magyarország legnagyobb rövidfilmes versenye, a Friss Hús Budapest nemzetközi rövidfilm-fesztivál igazgatója, valamint a nagy nemzetközi filmfesztiválok rövidfilmes mezőnyét felleltározó World of Shorts folyóirat felelős szerkesztője és kiadója.
 • Kerékgyártó Yvonne – filmrendező, forgatókönyvíró. 2012-ben diplomázott a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Egyik iskolai projektje, a Free Entry két évre rá nagyjátékfilmmé nőtte ki magát, és díjat nyert az amerikai SXSW (South by Southwest) Fesztiválon. Ezután rövidfilmeket rendezett, a Magyar Filmdíjra jelölt FOMO társírója volt, és a filmalap inkubátorprogramjának mentoraként fiatal pályatársakat segített forgatókönyveik fejlesztésében. Együtt kezdtük című romantikus vígjátékának augusztus elején volt az ősbemutatója.
 • Pernecker Dávid pécsi filmesztéta, kritikus. 12 éve a Filmtett állandó szerzője, a kritikarovat egyik legmegbízhatóbb „beszállítója”. Naprakész a kortárs trendekkel, így szinte alig akad téma, amihez ne tudna hozzászólni. Ha van valaki, aki egyből el tudja dönteni, hogy egy film csak véletlenül rossz, vagy direkt az, akkor az ő. A tavalyi Filmtettfeszten ő kapta a Filmtett Egyesület Fám Erika-díját.

Közönségszavazás: a fesztivál ideje alatt minden versenyfilm elérhető lesz a Filmtett online csatornáján, a közönség a filmeket megnézheti a filmtettfeszt.ro-n megjelenő adatlapokon, és az ugyanitt található Like gombbal szavazhat a kedvenceire október 5. és 7. éjfél között.

A Filmgalopp díjai:

 • Fődíj – 1 000 000 Ft, a Nemzeti Filmintézet felajánlásával, a legjobb erdélyi magyar fikciós rövidfilm rendezője számára;
 • Közönségdíj – 1000 RON, a Nobila Casa felajánlásával, a legnépszerűbb erdélyi magyar fikciós rövidfilm rendezője számára.
 • A szakmai zsűri különdíjakat is odaítélhet.

A díjkiosztó a fesztivál záróünnepségén (október 8-án) lesz Kolozsváron.

Erdélyi magyar dokumentumfilmek versenye 2021

A 7. Filmgalopp versenyfilmjei:

A zsűri tagjai:

 • Nagy Viktor Oszkár – filmrendező, forgatókönyvíró. Bár elsősorban játékfilmes rendezőként (Apaföld, Hajónapló, Hivatal stb.) vált ismertté, számos dokumentumfilmet is rendezett; utóbbiakban szívesen foglalkozik erdélyi témákkal is. Idén Becsúszó szerelem című vígjátékát és Tündérország – Ferenc útja című, csángó témájú dokumentumfilmjét kíséri el a Filmtettfesztre.
 • dr. Kollarik Tamás – Bánffy Miklós-díjjal és Magyar Filmdíjjal elismert filmes szakember, filmalkotó. Producer, egyetemi oktató, a Magyar Média Mecenatúra program, a Nemzeti Audiovizuális Archívum és a Bűvösvölgy Médiaértés-oktató központ volt vezetője. A Nemzeti Filmintézet Televíziós Döntőbizottságának tagja. Nemzetközi és magyarországi konferenciák és fesztiválok rendszeres előadója, több filmes kiadvány, szakkönyv fűződik nevéhez, számos filmes alkotás létrehozásában dolgozott.
 • dr. Ferenczi Szilárd – kolozsvári történész, filmtörténész, kutató. 2007 óta a (ma már kizárólag online megjelenő) Filmtett folyóirat rendszeres és hűséges együttműködője, A mozisátortól a tévétoronyig című tanulmánykötet társszerkesztője és egyik szerzője. Szívesen ír kritikát erdélyi dokumentumfilmekről (is), de legértékesebb munkái a romániai magyar film- és mozitörténet egy-egy fejezetét feltáró, nagy lélegzetű esszéi. A tavalyi Filmtettfeszten ő kapta a Filmtett Egyesület filmkritikusi nívódíját.

A Filmgalopp díjai:

 • Fődíj – 1 000 000 Ft, a Nemzeti Filmintézet felajánlásával, a legjobb erdélyi magyar dokumentumfilm rendezője számára;
 • A zsűri különdíja – 1000 RON, a Medline felajánlásával;
 • Közönségdíj – 1000 RON, a Nobila Casa felajánlásával, a legnépszerűbb erdélyi magyar dokumentumfilm rendezője számára.

Erdélyi magyar fikciós rövidfilmek versenye 2020

A 6. Filmgalopp versenyfilmjei:

A zsűri tagjai:

 • Groșan Cristina – Az aradi származású, Budapesten élő filmrendező és vizuális művész rövidfilmjei (köztük a Filmtettfeszten is bemutatott Átalakítás folyamatban, az Éjszakai festés és a Vakáció a tengerparton) sikerrel szerepeltek a világ nagy fesztiváljain Palm Springstől Clermont-Ferrand-ig, Szarajevótól Londonig, Helsinkitől Szentpétervárig vagy Szalonikiig. Első nagyjátékfilmje, A legjobb dolgokon bőgni kell bemutatója előtt áll.
 • Lichter Péter – A Prizma szerkesztője, a Filmvilág, a Metropolis és a hvg.hu visszatérő szerzője, filmkritikus és -esztéta másfél tucatnyi, absztrakt és lírai hangulatú kísérleti alkotással (köztük: Fagyott májusÜres lovakA horror filozófiája) hívta fel magára a gyakorló filmesek figyelmét. Négy kötete filmtörténeti és -esztétikai tanulmányokat tartalmaz.
 • Pálffy Tibor – A számos színházi díjjal kitüntetett, sepsiszentgyörgyi színművész több mint két évtizede vállal mozgóképes szerepeket is. Láthattuk többek közt a Rossz árnyékban, a Varga Katalin balladájában, a Dallas Pashamendében, a Bibliotheque Pascalban, legutóbb pedig a Lajkó – cigány az űrben című vígjáték egyik jelentős szerepét alakította. Többször tanította a kamera előtti játék kihívásaira a Filmtett Workshop fiatal résztvevőit.

A Filmgalopp díjai:

 • Fődíj – 1 000 000 Ft, az NMHH Médiatanácsának felajánlásával, a legjobb erdélyi magyar dokumentumfilm rendezője számára;
 • Közönségdíj – 1000 RON, a Nobila Casa felajánlásával, a legnépszerűbb erdélyi magyar dokumentumfilm rendezője számára.

Erdélyi magyar dokumentumfilmek versenye 2019

Az 5. Filmgalopp versenyfilmjei:

A zsűri tagjai:

 • Báron György filmesztéta, a Magyar Újságírók Országos Szövetsége kritikusi szakosztályának elnöke, a FIPRESCI magyarországi képviselője, egyetemi tanár. Rendszeresen zsűrizik magyar és nemzetközi filmfesztiválokon.
 • Csuja László filmrendező, forgatókönyvíró. Hosszú kisjátékfilmes pályafutás utáni első nagyjátékfilmje, a Virágvölgy Karlovy Varyban debütált az East of West szekció zsűrijének különdíjával, Kilenc hónap háború című dokumentumfilmje pedig Szarajevóban szintén a zsűri különdíját nyerte.
 • Lévai Balázs filmrendező, forgatókönyvíró, producer, egykori televíziós műsorvezető és szerkesztő. Néhány éve Engedem, hadd menjen című dokumentumfilmjét mutatta be a Filmtettfeszten, idén a Pécsi szálat kíséri el a fesztiválra.

Erdélyi magyar fikciós rövidfilmek versenye 2018

A 4. Filmgalopp versenyfilmjei:

 • Ahogy eddig (r. Moldovai Katalin) – megosztott fődíj
 • Your Face Without The Screen (r. Sztercey Szabolcs Benedek) – megosztott fődíj
 • Small Talk (r. Incze Kata) – közönségdíj
 • Alvajáró (r. Tasnádi Levente)
 • Falu Fessön (r. Simó Ibolya)
 • Nova (r. Kovács Nóra)
 • Szevasz, Laci (r. Csurka László-Csongor)
 • Vasárnap (r. Frunza Roland)

A zsűri tagjai:

 • Deák Kristóf  Balázs Béla-díjas magyar filmrendező, vágó, forgatókönyvíró és filmproducer. A Mindenki rendezője; a film 2017-ben elnyerte a legjobb élőszereplős rövidfilmnek járó Oscar-díjat. Tavaly június óta az amerikai filmakadémia tagja.
 • Pápai Zsolt filmesztéta, az ELTE BTK Filmtudomány tanszékének adjunktusa. Évekig tanított az esztergomi Tanítóképző Főiskola filmes szakirányán, a Szegedi Tudományegyetemen és a Pázmány Péter Tudományegyetemen. 2017 óta a kolozsvári Sapientia filmes képzésén is tart kurzusokat. A Filmvilág külső munkatársa, 2002 és 2012 között a Metropolis szerkesztőségi tagja. Bő 20 éve publikál filmkritikákat, tanulmányokat, esszéket, interjúkat a Filmtettben, a Magyar Narancsban, és a Filmhun is. Tanítványaival és kollégáival közösen írt tanulmánykötete Korszakalkotók címmel jelent meg.
 • Osváth Gábor producer. A Színház- és Filmművészeti Egyetem elvégzése után saját céget alapított Filmfabriq néven, majd később a Boddah nevű formációba is csatlakozott Rév Marcell és Szimler Bálint oldalán. Ő volt a Balaton Method producere, de több tucat rövidfilm is fűződik a nevéhez, valamint jó néhány dokumentumfilm (Mi ez a cirkusz?Három tánc). Idén nyáron készült első fikciós játékfilmje, az Impromptu (r. Nagy Zoltán), valamint nemrég fejezett be egy tévéfilmet az Oscar-díjas Deák Kristóf rendezésében.

Erdélyi magyar dokumentumfilmek versenye 2017

A 3. Filmgalopp versenyfilmjei:

A zsűri tagjai:

 • Fekete Ibolya Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, egyetemi tanár; legutóbbi filmje, az Anyám és más futóbolondok a családból számos nemzetközi filmfesztiválon szerepelt sikerrel, és ez volt a tavalyi Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemle legnépszerűbb filmje,
 • Szomjas György Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, műfaj- és stílusteremtő alkotó, az eastern – avagy a gulyáswestern – műfajának létrehozója, több tucat dokumentumfilm rendezője,
 • Boros Zoltán dokumentumfilm-rendező, zeneszerző, 1971-től a Román Televízió bukaresti magyar adásának szerkesztője, rendszerváltás utáni újjáélesztője, majd főszerkesztője.

A Filmgalopp díjai:

 • Fődíj – 1 000 000 Ft, az NMHH Médiatanácsának felajánlásával, a legjobb erdélyi magyar dokumentumfilm rendezője számára;
 • Közönségdíj – 1000 RON, a Nobila Casa felajánlásával, a legnépszerűbb erdélyi magyar dokumentumfilm rendezője számára.

Erdélyi magyar fikciós rövidfilmek versenye 2016

A 2. Filmgalopp versenyfilmjei:

A zsűri tagjai 2016-ban:

 • Hegedűs Bálint forgatókönyvíró, mozifilmek és tévésorozatok egyaránt fűződnek a nevéhez. Saját fejlesztésű könyvei mellett társíróként vagy szkriptdoktorként is beszáll produkciókba. Alapított forgatókönyv-konzultációs céget, az elsők között volt, akik Magyarországon forgatókönyv-börzéket rendeztek, jelenleg a filmalap forgatókönyv-fejlesztési igazgatója.
 • Osváth Gábor producer. Pályafutását szabadúszóként kezdte, majd 2012-ben saját céget alapított Filmfabriq névvel, majd 2014-ben Boddah névvel. Ő volt a (Filmtettfeszten tavaly vetített) Balaton Method producere, de számos rövidfilm is fűződik a nevéhez, és filmográfiájában a dokumentumfilmek és televíziós munkák is jelen vannak.
 • Kárpáti György egyetemi adjunktus, a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetségének (FIPRESCI) főtitkár-helyettese, filmes szakújságíró, több filmes témájú kötet szerkesztő-kiadója. Az idei Filmtettfeszt kritikusi műhelyének egyik vezetője.

Erdélyi magyar fikciós rövidfilmek versenye 2015

Az 1. Filmgalopp versenyfilmjei:

A zsűri tagjai:

 • Angelusz Iván, a 2002-ben általa alapított Katapult Film vezető producere, többek közt az egykori Simó-osztály rendezőinek alkotótársa, több magyar-román koprodukciót is jegyez. Producerként a Parkolót képviseli az idei Filmtettfeszten.
 • Mihai Fulger, román filmkritikus, számos nemzetközi filmfesztivál FIPRESCI-zsűrijének tagja, a Film folyóirat szerkesztője, a Cultura, az Observatorul Cultural és az istoriafilmului.ro rendszeres szerzője.
 • Szimler Bálint, filmrendező, több kisjátékfilmet és dokumentumfilmet jegyez. Itt vagyok című filmje Cannes-ban versenyzett, jelölték az Európai Filmdíjra, és elnyerte a 2010-es Magyar Filmszemle legjobb rövidfilmjének járó díjat. Rendezőként a Balaton Methodot is elkíséri a 15. Filmtettfesztre.