Filmgalopp – erdélyi magyar filmek versenye

A Filmtett Egyesület a 19. Filmtettfeszt – Erdélyi Magyar Filmszemle keretében immár ötödik alkalommal hirdeti meg erdélyi magyar filmes versenyét, a Filmgaloppot, ezúttal ismét a dokumentumfilmekre koncentrálva.

A verseny célja

Fiatal, erdélyi, magyar tehetségek felkutatása, filmjeik bemutatása a szakma és a nagyközönség előtt, elbírálásuk egy szakmai zsűri által.

A verseny helyszíne és időpontja(i)

A Filmgalopp versenye a 19. Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemle helyszínein, október 2. és 5. között zajlik. A jelentkezés határideje: 2019. augusztus 18. A beválogatott filmek listáját szeptember 1-jén tesszük nyilvánossá, a díjkiosztó a fesztivál záróünnepségén lesz.

A fesztivál díjai:

Fődíj – 1 000 000 Ft, az NMHH Médiatanácsának felajánlásával, a legjobb erdélyi magyar  dokumentumfilm rendezője számára;

Közönségdíj – 1000 RON, a Nobila Casa felajánlásával, a legnépszerűbb erdélyi magyar  dokumentumfilm rendezője számára.

Mi minősül erdélyi magyar dokumentumfilmnek?

Olyan 2017. január 1-je óta elkészült dokumentum-műfajú alkotásokat várunk, amelyek stábjának kulcsfigurái (író, rendező, operatőr, producer) nagyrészt erdélyi alkotók, javarészben erdélyi helyszíneken készítettek, javarészben magyar nyelven.

A verseny feltételei

A nevezéshez szükséges a kitöltött és határidőre elküldött űrlap, valamint egy YouTube- vagy Vimeo-link, amelyen meg lehet nézni a filmet. A nevezés ingyenes. Az előzsűri által beválogatott versenyfilmekből majd egy jó minőségű kópia is szükséges lesz. A versenyben nem vehetnek részt a Filmtett-táborban készült filmek, 35 év fölötti rendezők filmjei, illetve a Filmtett szerkesztőségének tagjai által gyártott/írt/rendezett/fényképezett filmek.

Technikai feltételek a beválogatott filmekhez:

 • fizikai Blu-ray vagy DCP-kópia, ezt szeptember 10-éig kérjük eljuttatni a szervezőkhöz;
 • vagy HD felbontású (1080p), h.264-es vagy jobb kódolású, magas bitrate-tel sűrített .mp4/.mov kópia;
 • román felirat a képre égetve vagy különálló .srt/.sub fájlként.

A nevezéssel és a film elküldésével az alkotó beleegyezik a következőkbe:

 • a filmet a közönségszavazás keretén belül levetíthetjük a Filmtettfeszt összes helyszínén, valamint – a fesztivál ideje alatt – teljes egészében elérhetővé tesszük internetes felületen is, ahol szavazni lehet majd rá;
 • a fesztiválról szóló reklámanyagokban, promóciós kiadványokban elhelyezhetünk screenshotot a filmből;
 • a versenyről szóló montázsba, televíziós műsorokba bevághatunk rövid, legfeljebb egyperces részleteket a filmből;
 • a legjobb filmekből összeállítást készíthetünk más fesztiválok számára.

A verseny menete

A nevezés lezárása után értesítjük a jelentkezőket a sikeres jelentkezésről, ezután egy szakmai előzsűri válogatja ki a legjobb alkotásokat, amelyeket majd levetítünk az őszi Filmtettfeszten, illetve közzéteszünk internetes felületünkön a fesztivál idejére. Ezeken a vetítéseken részt vesz a zsűri is, amely a fesztivál záróvetítéséig meghozza döntését az általa legjobbnak tartott alkotásokról.

Közönségszavazás: a fesztivál ideje alatt minden versenyfilm elérhető lesz a Filmtett online csatornáján, a közönség mind a hét filmet megnézheti a filmtettfeszt.ro-n megjelenő – alább belinkelt – adatlapokon, és az ugyanitt található Like gombbal szavazhat a kedvenceire október 2-a és 4-e éjfél között; a legnépszerűbb film elnyeri a Filmgalopp közönségdíját, 1000 lejt, amelyet a Nobila Casa ajánlott fel a nyertesnek.

A díjkiosztóra október 5-én kerül sor.

Filmgalopp – erdélyi magyar dokumentumfilmek versenye – 2019

Az ötödik Filmgalopp versenyfilmjei abc-sorrendben:

A zsűri tagjai 2019-ben:

Báron György filmesztéta, a Magyar Újságírók Országos Szövetsége kritikusi szakosztályának elnöke, a FIPRESCI magyarországi képviselője, egyetemi tanár. Rendszeresen zsűrizik magyar és nemzetközi filmfesztiválokon.

Csuja László filmrendező, forgatókönyvíró. Hosszú kisjátékfilmes pályafutás utáni első nagyjátékfilmje, a Virágvölgy Karlovy Varyban debütált az East of West szekció zsűrijének különdíjával, Kilenc hónap háború című dokumentumfilmje pedig Szarajevóban szintén a zsűri különdíját nyerte.

Lévai Balázs filmrendező, forgatókönyvíró, producer, egykori televíziós műsorvezető és szerkesztő. Néhány éve Engedem, hadd menjen című dokumentumfilmjét mutatta be a Filmtettfeszten, idén a Pécsi szálat kíséri el a fesztiválra.

Filmgalopp – erdélyi magyar kisjátékfilmek versenye – 2018

A negyedik Filmgalopp versenyfilmjei abc-sorrendben:

 • Moldovai Katalin: Ahogy eddig (megosztott fődíj)
 • Tasnádi Levente: Alvajáró
 • Simó Ibolya: Falu Fessön
 • Kovács Nóra: Nova
 • Incze Kata: Small Talk (közönségdíj)
 • Csurka László-Csongor: Szevasz, Laci
 • Sztercey Szabolcs Benedek: Your Face Without The Screen (megosztott fődíj)
 • Frunza Roland: Vasárnap

A zsűri tagjai 2018-ban:

 • Deák Kristóf  Balázs Béla-díjas magyar filmrendező, vágó, forgatókönyvíró és filmproducer. A Mindenki rendezője; a film 2017-ben elnyerte a legjobb élőszereplős rövidfilmnek járó Oscar-díjat. Tavaly június óta az amerikai filmakadémia tagja.
 • Pápai Zsolt filmesztéta, az ELTE BTK Filmtudomány tanszékének adjunktusa. Évekig tanított az esztergomi Tanítóképző Főiskola filmes szakirányán, a Szegedi Tudományegyetemen és a Pázmány Péter Tudományegyetemen. 2017 óta a kolozsvári Sapientia filmes képzésén is tart kurzusokat. A Filmvilág külső munkatársa, 2002 és 2012 között a Metropolis szerkesztőségi tagja. Bő 20 éve publikál filmkritikákat, tanulmányokat, esszéket, interjúkat a Filmtettben, a Magyar Narancsban, és a Filmhun is. Tanítványaival és kollégáival közösen írt tanulmánykötete Korszakalkotók címmel jelent meg.
 • Osváth Gábor producer. A Színház- és Filmművészeti Egyetem elvégzése után saját céget alapított Filmfabriq néven, majd később a Boddah nevű formációba is csatlakozott Rév Marcell és Szimler Bálint oldalán. Ő volt a Balaton Method producere, de több tucat rövidfilm is fűződik a nevéhez, valamint jó néhány dokumentumfilm (Mi ez a cirkusz?, Három tánc). Idén nyáron készült első fikciós játékfilmje, az Impromptu (r. Nagy Zoltán), valamint nemrég fejezett be egy tévéfilmet az Oscar-díjas Deák Kristóf rendezésében.

A Filmgalopp 2018-as díjai:

 • Fődíj – 1 000 000 Ft, az NMHH Médiatanácsának felajánlásával, a legjobb erdélyi magyar dokumentumfilm rendezője számára;
 • Közönségdíj – 1000 RON, a Nobila Casa felajánlásával, a legnépszerűbb erdélyi magyar dokumentumfilm rendezője számára.
Filmgalopp – erdélyi magyar dokumentumfilmek versenye – 2017

A harmadik Filmgalopp versenyfilmjei:

A zsűri tagjai 2017-ben:

 • Fekete Ibolya Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, egyetemi tanár; legutóbbi filmje, az Anyám és más futóbolondok a családból számos nemzetközi filmfesztiválon szerepelt sikerrel, és ez volt a tavalyi Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemle legnépszerűbb filmje,
 • Szomjas György Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, műfaj- és stílusteremtő alkotó, az eastern – avagy a gulyáswestern – műfajának létrehozója, több tucat dokumentumfilm rendezője,
 • Boros Zoltán dokumentumfilm-rendező, zeneszerző, 1971-től a Román Televízió bukaresti magyar adásának szerkesztője, rendszerváltás utáni újjáélesztője, majd főszerkesztője.

A Filmgalopp díjai:

 • Fődíj – 1 000 000 Ft, az NMHH Médiatanácsának felajánlásával, a legjobb erdélyi magyar dokumentumfilm rendezője számára;
 • Közönségdíj – 1000 RON, a Nobila Casa felajánlásával, a legnépszerűbb erdélyi magyar dokumentumfilm rendezője számára.
Filmgalopp – erdélyi magyar kisjátékfilmek versenye – 2016

A második Filmgalopp versenyfilmjei:

A zsűri tagjai 2016-ban:

 • Hegedűs Bálint forgatókönyvíró, mozifilmek és tévésorozatok egyaránt fűződnek a nevéhez. Saját fejlesztésű könyvei mellett társíróként vagy szkriptdoktorként is beszáll produkciókba. Alapított forgatókönyv-konzultációs céget, az elsők között volt, akik Magyarországon forgatókönyv-börzéket rendeztek, jelenleg a filmalap forgatókönyv-fejlesztési igazgatója.
 • Osváth Gábor producer. Pályafutását szabadúszóként kezdte, majd 2012-ben saját céget alapított Filmfabriq névvel, majd 2014-ben Boddah névvel. Ő volt a (Filmtettfeszten tavaly vetített) Balaton Method producere, de számos rövidfilm is fűződik a nevéhez, és filmográfiájában a dokumentumfilmek és televíziós munkák is jelen vannak.
 • Kárpáti György egyetemi adjunktus, a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetségének (FIPRESCI) főtitkár-helyettese, filmes szakújságíró, több filmes témájú kötet szerkesztő-kiadója. Az idei Filmtettfeszt kritikusi műhelyének egyik vezetője.
Filmgalopp – erdélyi magyar kisjátékfilmek versenye – 2015

Az első Filmgalopp versenyfilmjei:

A zsűri tagjai 2015-ben:

 • Angelusz Iván, a 2002-ben általa alapított Katapult Film vezető producere, többek közt az egykori Simó-osztály rendezőinek alkotótársa, több magyar-román koprodukciót is jegyez. Producerként a Parkolót képviseli az idei Filmtettfeszten.
 • Mihai Fulger, román filmkritikus, számos nemzetközi filmfesztivál FIPRESCI-zsűrijének tagja, a Film folyóirat szerkesztője, a Cultura, az Observatorul Cultural és az istoriafilmului.ro rendszeres szerzője.
 • Szimler Bálint, filmrendező, több kisjátékfilmet és dokumentumfilmet jegyez. Itt vagyok című filmje Cannes-ban versenyzett, jelölték az Európai Filmdíjra, és elnyerte a 2010-es Magyar Filmszemle legjobb rövidfilmjének járó díjat. Rendezőként a Balaton Methodot is elkíséri a 15. Filmtettfesztre.