Váró Kata Anna kapja 2022-ben a Fám Erika-díjat

Váró Kata Anna kapja 2022-ben a Fám Erika-díjat

Váró Kata Anna kapja 2022-ben a Fám Erika-díjat

A Filmtett Egyesület 2019-ben alapított filmkritikusi nívódíját a Filmtett Erdélyi Filmes Portál egy-egy kiváló, évek óta hűséges, gazdag szerzői portfólióval rendelkező, külső munkatársa veszi át a Filmtettfeszt zárógáláján. A trófea a Sárga Csikó Díj alacsonyabb mása. A nívódíj 2021-ben felvette a Fám Erika-díj nevet. Egyesületünk ezzel a jelképes gesztussal szeretne méltó emléket állítani fiatalon elhunyt munkatársunknak, a sepsiszentgyörgyi filmesztéta és tanár Fám Erikának. A díjat idén a debreceni filmesztéta, film- és színházkritikus, egyetemi tanár Váró Kata Anna kapja.

 

Váró Kata Anna Kecskeméten született, tanulmányait a Debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán végezte. Az Angol-Amerikai Intézetben angol nyelv- és irodalomszakos tanári diplomát szerzett, majd az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának Mozgóképkultúra és Médiaismeret szakán szerzett szakirányú diplomát. Doktori címét a Színház- és Filmművészeti Egyetemen szerezte meg. Jelenleg a Károli Gáspár Református Egyetem Anglisztika Intézetének oktatója, mellette a Debreceni Egyetemen tart filmes és kommunkációs órákat, valamint az egyetemen újonnan alakult Művészeti Központjában a Művészeti Tanács tagja. A Csokonai Színház Nívódíj-bizottságának is a tagja.

Írásai többek közt a Nagyvilágban, a Kritikában, a Filmkultúrában és a Műútban jelentek meg. A Műúttól művészeti írás kategóriában nívódíjat kapott. A debreceni Malter filmfesztivál állandó zsűritagja és szervezője. A felvidéki Cinematik Piestany filmfesztivál állandó programválogatója.

2004 óta a Filmtett állandó szerzője, a mozgóképes havilapnak majd filmes portálnak írt több mint 100 szövege elérhető ezen a linken. Számtalan filmfesztiválról küldött életszagú tudósításokat, otthonosan mozog Cannes-ban, Velencében és a Sundance-en, rutinosan interjúzik világsztárokkal. Kifinomult ízléssel megfogalmazott kritikái, olvasmányos és alaposan dokumentált tanulmányai főképp az angolszász filmes kultúra témájában íródtak, és különös affinitása van mindenhez, ami Shakespeare. 2022-ben visszatér a Filmtettfesztre: néhány évvel ezelőtt a fesztivál kritikaírói műhelyének egyik mentora volt.

A Filmtett Egyesület filmkritikusi nívódíját korábban Pernecker Dávid filmkritikus, Ferenczi Szilárd filmtörténész, Soós Tamás filmkritikus, riporter vette át.