Szakmai beszélgetés Káel Csabával és dr. Taba Miklóssal a Filmtettfeszten

Szakmai beszélgetés Káel Csabával és dr. Taba Miklóssal a Filmtettfeszten

Szakmai beszélgetés Káel Csabával és dr. Taba Miklóssal a Filmtettfeszten

Karnyújtásnyi közelségbe kerül Kolozsváron korunk magyar filmgyártásának két legfontosabb intézménye, a Nemzeti Filmintézet és a Nemzeti Filmiroda: vendégünk Káel Csaba filmügyi kormánybiztos és dr. Taba Miklós, a Nemzeti Filmiroda igazgatója.

A Nemzeti Filmintézet képviseletében Káel Csaba filmügyi kormánybiztos számol be arról, hogy az elhúzódó járvány miként érintette a magyar filmszakmát, és melyek az elkövetkező időszak kihívásai, lehetőségei a magyar filmesek számára. A beszélgetésen szó lesz többek közt az amerikai produkciók bevonzását célzó, regionális versengésről, az európai koprodukciók fontosságáról és lehetőségeiről, illetve a Nemzeti  Filmintézet és a határon túli filmesek kapcsolatáról.

A Nemzeti Filmiroda szerepkörét és működését az intézményt vezető dr. Taba Miklós ismerteti, a filmiroda által összegyűjtött statisztikai adatok alapján rávilágít a magyar filmgyártás és filmforgalmazás elmúlt éveinek fontosabb trendjeire. Szó lesz arról is, hogyan egészíti ki egymást a két intézmény működése.

A szakmai beszélgetés minden érdeklődő számára nyitott, célja párbeszédet teremteni és hétköznapi közelségbe hozni a sokszor átláthatatlannak és elérhetetlenül távolinak tűnő intézményeket, amelyek erdélyi alkotók számára is számos kibontakozási lehetőségeket kínálnak.

Az esemény október 9-én, szombaton 16 órakor kezdődik. A helyszín a Sapientia EMTE Tordai úti főépületének aulája. A belépés díjtalan, oltási igazolvány vagy felgyógyulási igazolás bemutatásához kötött. A rendezvény teljes időtartama alatt kötelező a maszkviselés.