Ő kapja 2021-ben a Sárga Csikó Díjat

Ő kapja 2021-ben a Sárga Csikó Díjat

Ő kapja 2021-ben a Sárga Csikó Díjat

Az első erdélyi magyar játékfilmről elnevezett életműdíjat 2012-ben alapította a Filmtett Egyesület. Az egyesület évente tüntet ki a díjjal egy-egy olyan filmes személyiséget, aki munkásságával jelentős mértékben segíti vagy segítette a kezdő és a tapasztalt erdélyi filmesek pályájának alakulását. A díjat 2021-ben Kántor László kapja.

Kántor László 1964. október 27-én született Kolozsváron. Édesapja irodalomtörténész, édesanyja tanár, műfordító volt, ő maga azonban – bár két kötete is megjelent Budapesten – végül nem lépett szépirodalmi pályára, a vizuális művészetek érdekelték. A gimnázium elvégzése után fotósként dolgozott, több egyéni kiállítása volt Romániában és Magyarországon. Két évig bábszínész volt Kolozsváron, majd a Kolozsvári Állami Magyar Színház könyvtárosa, később irodalmi titkára és fényképésze lett.

1989-től szerkesztő-operatőrként dolgozott a Román Televízió kolozsvári, majd 1990-től bukaresti stúdiójának magyar nyelvű adásánál, majd különböző nyugat-európai tévécsatornáknál. 1996-ben film- és televíziós operatőr-rendezőként végzett a budapesti Színház- és Filmművészeti Főiskolán. Ekkor már rendszeresen dolgozott rendezőként és operatőrként a Magyar Televíziónál és a Duna Tévénél, ugyanakkor asszisztensként, segédoperatőrként vagy forgató kameramanként részt vett a Hunnia Filmstúdió, a Budapest Filmstúdió, a Focus film, az Eurofilm, a TMA különböző filmprodukcióiban (Rotschild hegedűje, Witman fiúk, Glamour, Evita stb.).

1999. júniusától a Budapest Filmstúdió igazgatója. 2001-től az Új Budapest Filmstúdió producereként is dolgozik, 2003-tól ügyvezetője és tulajdonosa is egyben majd megalapítja a Matrix Filmet. Évekig a Magyar Producerek Szövetségének alelnöke. Az Európai Filmakadémia tagja, két cikluson át képviseli Közép- és Kelet Európát annak igazgatótanácsában.
Számos magyarországi filmes projektet hozott Erdélybe, az elmúlt évek során: itteni helyszíneken, itteni stábbal, helyi filmes szakemberekkel és színészekkel dolgozott (Valan – Az angyalok völgye, Dallas Pashamende, Fény hull arcodra). Ezen kívül dokumentumfilmet forgatott itt Szabédi Lászlóról, Domokos Gézáról, Korniss Péterről stb. Magyar koproducerként balkáni (A csapda / Klopka, Mission London) és román filmekben is részt vett (pl. kétszer is dolgozott Radu Gabreával: a Gruber utazása és A lefejezett kakas alkalmával, és bemutatás előtt áll Az éjjeli őrjárat című, 2019-ben Demian Józseffel forgatott román–magyar koprodukciója. Jelenleg Méhes György Kolozsvári milliomosok című regényének az adaptációján dolgozik.

A díjazott tiszteletére a Dallas Pashamende című filmdrámát vetítjük le Kolozsváron.