Nevet kapott a Filmtett Egyesület filmkritikusi nívódíja

Nevet kapott a Filmtett Egyesület filmkritikusi nívódíja

Nevet kapott a Filmtett Egyesület filmkritikusi nívódíja

A Filmtettfeszten átadott kritikusi elismerés neve a fesztivál idei kiadásától kezdődően Fám Erika-díj. A díj három évvel ezelőtt állított először a kolozsvári Győzelem mozi reflektorfényébe egy olyan kollégát, akinek színvonalas és kitartó munkája évek óta kíséri a Filmtett folyóirat történetét.

A Filmtett Egyesület 2019-ben alapított filmkritikusi nívódíja 2021-ben felveszi a Fám Erika-díj nevet. Ezzel a jelképes gesztussal szeretnénk méltó emléket állítani fiatalon elhunyt munkatársunknak, a sepsiszentgyörgyi filmesztéta és tanár Fám Erikának.

A díjat idén Pernecker Dávid kapja. A pécsi filmesztéta egész pontosan tizenegy éve a Filmtett állandó szerzője, a  kritikarovat egyik legmegbízhatóbb „beszállítója”. Naprakész a kortárs trendekkel, így szinte alig akad téma, amihez ne tudna hozzászólni, ami viszont biztos: ő Terrence Malick magyar hangja a Filmtettnél. Markáns véleményéről, sajátos stílusáról ismerkszik meg, szövegei lendülete már azelőtt elárulják, hogy kitől származnak, mielőtt megnéznénk az írás mellé csatolt kis portrét. Nemcsak a kritikarovatot gazdagította az évek folyamán, hanem a jelenkori filmkultúra egy-egy érdekesebb, furább vagy idegesítőbb jelenségét is pellengérre tűzte a publicisztikarovatban (foglalkozott többek közt rendhagyó koncertfilmekkel és popsztárok filmes ábrázolásaival, a CGI elsöprő térnyerésével, a szuperhősös képregényadaptációk történetével, friss moziplakát-trendekkel, az uncanny valley jelenségével, és szemtelenül rákérdezett már, hogy miért bőgünk a moziban, meg hogy kinek is kell a filmkritika), de ha kell, játék és mozgókép viszonyáról is tud értekezni. Ha van valaki, aki egyből el tudja dönteni, hogy egy film csak véletlenül rossz, vagy direkt az, akkor az ő. Nekünk készített több mint 180 írása elérhető ezen a linken.

A Filmtett Egyesület filmkritikusi nívódíját 2020-ban Ferenczi Szilárd filmtörténész, 2019-ben Soós Tamás filmkritikus, riporter vette át.