Nagy klasszikusok és a legfiatalabbak filmjei a Filmtettfeszt második napján, Kolozsváron

Nagy klasszikusok és a legfiatalabbak filmjei a Filmtettfeszt második napján, Kolozsváron

Nagy klasszikusok és a legfiatalabbak filmjei a Filmtettfeszt második napján, Kolozsváron

Gazdag Gyula mesterkurzust tart a „kincses városban”, a Pókfoci után Rózsa Jánost és Halász Juditot hívjuk színpadra, és utóbbit a Szerelmesfilm után is faggatni fogjuk a film kulisszatitkairól. A Filmgalopp két blokkját tehetséges fiatal alkotóik jelenlétében vetítjük.

  • Gazdag Gyula Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem, majd a Freeszfe, valamint a Los Angeles-i UCLA színház-, film- és televíziós főiskola professzora. 15 órakor a Sapientia EMTE aulájában kezdődő mesterkurzusának témája: Hogyan készülhetünk fel a filmkészítés megrázkódtatásaira? Jótanácsok filmrendezőknek, amelyek segítségével felkészülhetünk a forgatásokon gyakran előforduló váratlan események eredményes kezelésére és olyan megoldásokat találhatunk, amelyek figyelembe veszik játékfilmünk alkotói szükségleteit. (→ az esemény közösségi oldala)
  • Az 1976-ban bemutatott Pókfoci egy új lakótelep szakközépiskolájának fergeteges humorral ábrázolt avatóünnepségével indul. Az intézményre felfigyel a minisztérium is, de a diákokkal íratott szintfelmérő vállalhatatlanul gyenge eredményt hoz. Az igazgató kitalál egy el nem csattant pofont, hogy elterelje a figyelmet a valódi botrányról, az oktatás harmatgyenge színvonaláról. A Pókfoci a rossz oktatási körülményekről szóló burleszkként kezdődik, majd fokozatosan átfordul az iskola és a hatalom működéséről, a kisember meghunyászkodásáról szóló, groteszk szatírába. A 17 órakor, a Győzelem moziban kezdődő vetítés után a film rendezőjét, Rózsa Jánost és az iskola lelkes és lelkiismeretes magyartanárnőjét játszó Halász Juditot kérjük a színpadra. (→ az esemény közösségi oldala)
  • A Szerelmesfilm főszereplője, Jancsi Franciaországba utazik, hogy találkozzon élete nagy szerelmével, Katával, aki már 10 éve külföldön él. Hosszú utazása alatt emlékeiben felidézi kapcsolatuk történetét, és megrohanják újraéledő érzései. Elképzeli a mostani Katát, akit már tíz éve nem látott, a rég várt találkozást. Ám a valóság nem követi a képzeletet. Csodálatos napokat töltenek együtt, de az elmúlt évtized mély szakadékot épített közéjük. Szabó István 1970-ben bemutatott alkotásának 19:30-tól, a Győzelem moziban zajló vetítése után közönségtalálkozón vesz részt a Katát játszó Halász Judit. (→ az esemény közösségi oldala)
  • Tegnap Kovásznán már elkezdődtek a Filmgalopp vetítései – ma Kolozsváron folytatódnak. A tíz versenyfilmet 18 és 20 órai kezdettel a Művész moziban lehet megnézni, a vetítések után a jelen lévő rendezőket színpadra hívjuk egy meghajlás erejéig. A verseny közönségszavazása is elindult. (→ részletek)