Megkezdődött a Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemle 20. kiadása

Megkezdődött a Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemle 20. kiadása

Megkezdődött a Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemle 20. kiadása

Távolságtartást segítő kartonfigurák és kézfertítlenítő-alkalmatosságok körgyűrűjében startolt el a jubileumi Filmtettfeszt.

Már a kolozsvári Győzelem (Victoria) mozi előtt összeverődött tömegből is látszott, hogy idén kicsit más lesz a fesztivál: domináltak a maszkos emberek, a belépés pedig lassan, libasorban zajlott, lázméréssel, kézfertőtlenítéssel egybekötve. A mozibelsőt március óta nem látott nézők bent is szembesülhettek újdonságokkal: minden második széken egy kartonból kivágott figura „ül”, jelezve, hogy az a hely már foglalt.

A Paprika rádióból ismerős Buryán Tünde, valamint a Kolozsvári Állami Magyar színpadáról ismerős Marosán Csaba házigazdák nyitották meg a fesztivált, külön felhívva a figyelmet annak különleges jellegére, valamint a kötelező higiéniai és távolságtartási szabályok betartására. Zágoni Bálint szervező a dilemmákat ismertette, ami elé az idei koronavírus-helyzet helyezte a szervezőcsapatot, de bizalmát fejezte ki, hogy helyes döntéseket hoztak, és az idén a körülményekhez méltóan tudja a közönség megünnepelni a fesztivál huszadik kiadását. Kiderült: a fesztivál a hibridebbnél is hibridebb az idén, hiszen a megszokott mozis vetítések mellett szabatéri programokat is bevetettek, amelyek pénteken kezdődnek a Bánffy-palota udvarán, de online „vetítések” is lesznek, szintén péntektől.

Buzogány Klára a programot ajánlotta: változatos műfajú nagyjátékfilmeket, többek közt olyan rendezőktől, akik visszatérnek Kolozsvárra, például a Szász Attila - Köbli Norbert alkotópáros Apró mesék című filmjét, Hajdu Szabolcs Békeidőjét, amit részben a kincses városban forgattak, no meg – ha kezdőnek nem is nevezhető, hiszen Oscar-díja van – Deák Kristóf első egészestés hosszúságú filmjét, a Foglyokat is vetítik. Elmondta: rövidfilm idén a szokásosnál kevesebb lesz, de a szervezők erős blokkot válogattak össze, emellett két filmtörténeti érdekességre is felhívta a figyelmet – a Kísértetek vonatára, valamint a Fotográfiára –, és megjegyezte: szinte szürreális, hogy a mozi most is „tele” van, pedig a nézőtéren is betartják az előírt biztonsági távolságot. Oláh Emese alpolgármester a szervezők bátorságát méltatta, és megígérte: bepótolnak mindent, amit az idén ki kellett hagyni, emellett külön gratulált az idei Filmgalopp versenyzőinek (emlékeztető: a közönségszavazás ma indult és péntek éjfélig tart). Az ünnepélyes megnyitó részeként Visky Ábel Mesék a zárkából című kreatív dokumentumfilmjét vetítik, amit közönségtalálkozó követ a kolozsvári származású rendezővel.

A Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemle idén 15 romániai városban zajlik a Filmtett Egyesület és helyi partnerintézmények szervezésében. A teljes program elérhető a filmtettfeszt.ro oldalon. A szabadtéri vagy mozis vetítésekre a belépés ingyenes, regisztrációhoz kötött (ezzel kapcsolatos részletek). A vetítésre érkezők számára kötelező a lázmérés és a kézfertőtlenítés, valamint a maszk viselete a rendezvény teljes időtartama alatt.