Lakatos Róbert kapja idén a Sárga Csikó Díjat

Lakatos Róbert kapja idén a Sárga Csikó Díjat

Lakatos Róbert kapja idén a Sárga Csikó Díjat

A Filmtettfeszt zárógáláján átadandó díj tisztelgés egy-egy kiváló erdélyi filmes szakember vagy művész tehetsége és elhivatottsága előtt. A díjat 2023-ban Lakatos Róbert kapja.

Lakatos Róbert 1968-ban született Kolozsváron. 2000 áprilisában, a híres łódźi Lengyel Színház- és Filmművészeti Főiskola operatőrszakán diplomázott. Viszonylag ritkán áll elő új filmmel – olyankor inkább rendezőként, mint operatőrként, és szeret nemzetközi fesztiváldíjakat besöpörni: az Ördögtérgyét Szlovákiában, a Mosznyt a budapesti Verzión, a Csendországot Moszkvában, első egészestés alkotását, a dokumentum- és a fikciós film műfaji határán egyensúlyozó Bahrtalo!-t Karlovy Vary patinás fesztiválján díjazták. Legfrissebb filmje, a Ki kutyája vagyok én? ugyanerre a határvonalra tért vissza, és hasonlóképpen szórakoztató, csakhogy ezúttal szatirikus hangnemben beszél az átpolitizált erdélyi, kisebbségi létről.

Lakatos a kolozsvári Argo Audiovizuális Egyesület alelnöke, művészeti igazgatója és több film producere. Az Erdélyi Magyar Filmszövetség alapító tagja és elnöke. A Filmtett folyóirat első szerzői közé tartozott, 2000–2001-ben megjelent, Filmiskola című, főképp filmtechnikai témákkal foglalkozó rovata máig népszerű. Azóta három önálló kötete is megjelent, tanulmányait a ME.dok és az Erdélyi Múzeum közölte.

A Sapientia EMTE oktatójaként évek óta tanít gyakorlati tantárgyakat – filmrendezést, dokumentumfilmezést, operatőri és filmnyelvi ismereteket – pályakezdő fiatal erdélyiek tucatjainak.

Lakatos Róbert tiszteletére vasárnap, október 8-án 14 órai kezdettel, a Győzelem moziban levetítjük a rendező Ki kutyája vagyok én? című, legfrissebb alkotását.