Holnap kezdődik a Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemle 22. kiadása

Holnap kezdődik a Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemle 22. kiadása

Holnap kezdődik a Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemle 22. kiadása

Ünnepélyes megnyitóval indul Kolozsváron szerda délután a 22. Filmtettfeszt. A fesztivál nyitófilmje a Szakonyi Noémi Veronika rendezte Hat hét. A fesztivál első hetében Kolozsváron és kilenc további városban lesznek vetítések.

Egy érettségi előtt álló, nehéz anyagi körülmények között élő lány drámájával indul a Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemle idei kiadása: az október 5-én, 18 órakor a kolozsvári Győzelem moziban kezdődő fesztivál nyitófilmjét a rendező, Szakonyi Noémi Veronika, a főszereplő Román Katalin és egyik forgatókönyvírója, Vincze Máté jelenlétében vetítjük, akik közönségtalálkozón válaszolnak a nézők kérdéseire. (→ az esemény közösségi oldala)

A nyitófilmet Fazekas Máté Kilakoltatás című keserédes vígjátéka követi: a szatirikus hangvételű filmben egy fiatal és elszánt bírósági végrehajtó és egy elkeseredett, kilakoltatás előtt álló néni feszül egymásnak: az egyszerűnek tűnő kilakoltatási eljárás a nő ellenállása miatt óráról órára egyre bonyolultabb lesz, és egyre több olyan ember jelenik meg a helyszínen, akinek semmi keresnivalója nem lenne ott. (→ az esemény közösségi oldala)

A fesztivál kolozsvári rendezvényei csütörtöktől párhuzamosan zajlanak a Győzelem és a Művész moziban (0 lej értékű jegyek a mozipénztáraknál találhatók!), és fontos helyszín lesz a TIFF-ház, valamint a Sapientia EMTE és a BBTE főépülete is. A program részleteiért kövesd a honlapunkat!

A vetítések a Filmtettfeszt első (hosszú)hétvégéjén kilenc másik városban zajlanak nagyjából párhuzamosan – alább a helyszínek és az időpontok:

  • Csíkszereda – okt. 6–9., Cinema Csíki Mozi
  • Kézdivásárhely – okt. 7–9., Vigadó Művelődési Ház
  • Kovászna – okt. 5–7., Kovászna Városi Művelődési Ház
  • Nagyszalonta – okt. 7–8., Arany János Emlékmúzeum
  • Nagyszeben – okt. 5–8., Ion Besoiu Kulturális Központ (kisterem)
  • Nagyvárad – okt. 7–9., Partiumi Keresztény Egyetem (díszterem)
  • Sepsiszentgyörgy – okt. 7–9., Művész Mozi by Cityplex
  • Szatmárnémeti – okt. 7–8., Szatmár Megyei Könyvtár (moziterem)
  • Székelyudvarhely – okt. 7–9., Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala (Szent István terem), Székelyudvarhelyi Városi Könyvtár, Művelődési Ház

A Filmtettfeszt legtöbb helyszínén a belépés ingyenes. A helyi beléptetési szabályokért moziba indulás előtt érdemes figyelmesen megnézni a programot!

A fesztivál jövő hétvégén kilenc további helyszínen folytatódnak!