Gyerek- és ifjúsági programok, meg egy kis jazz: a legkisebbeket is várja a Filmtettfeszt!

Gyerek- és ifjúsági programok, meg egy kis jazz: a legkisebbeket is várja a Filmtettfeszt!

Gyerek- és ifjúsági programok, meg egy kis jazz: a legkisebbeket is várja a Filmtettfeszt!

Egy egész kupacnyi kufli az összes, flúgos, régi és új barátjával, egy talpraesett, félárva kislány meg egy csapat táborozó gyerek és a méltán népszerű Magyar népmesék sorozat újragondolva: a családi programok idén sem hiányozhatnak a Filmtettfeszt műsorából.

Visszatérnek a Filmtettfesztre a kuflik: még mindig nem kukacok, és nem kiflik, és ezúttal – harmadszor is – különös kalandokba bonyolódnak: Zödön elvarázsolt foltját keresi, Valér megpróbál eltévedni, Hilda végtelen hosszú sál kötésébe kezd, Fityirc és Titusz egy különleges kiállításra keveredik, Bélabá világkörüli útjáról mesél, Pofánka pedig majdnem végleg elkavarodik az időben. A hét kufli megismerkedik a titokzatos Mamókával, az ormányos flömddel, aki szökdelős-elkapdosósozni is tud, Szamóca Anyókával, aki a boltjában ezernyi furcsa dolgot árul, és a csavargó Vándorkaktusszal, aki messzi földről érkezik az elhagyatott rétre. Megtudhatjuk, miért bánjunk csínján a szőrbogyókkal, mit tegyünk, ha elfurcsul az árnyékunk, hogy néz ki egy vadonatúj évszak, no és legfőképpen: hogy mi is az az Akármi! 

Ritka műfajnak számít a magyar filmes porondon az ifjúsági film, tavaly mégis készült egy ilyen: az El a kezekkel a papámtól! apró hősnője Dorka, a különleges fantáziavilágban élő, nagyszájú kislány megtudja, aki hogy özvegy apja újranősül. Rögtön sejti: addigi világa fenekestül felfordul – és ő maga is mindent megtesz, hogy felforduljon. Harcba száll a mostoha ellen, akiről az sem elképzelhetetlen, hogy boszorkány. Amikor pedig az apja táborba küldi, hogy ne legyen láb alatt, új szövetségesekre talál: néhány bátor lányra, egy furcsa, föld alatti lényre, egy főzőgépen dolgozó szakácsra és legfőképp egy mindig mosolygó, dalos kedvű táborvezetőre – akivel előbb-utóbb az apjának is találkoznia kell…

A családi programok legkülönlegesebbike a tavaly elhunyt Jankovics Marcell legismertebb mesefilmjei közül válogat, és tálalja azokat újra, a hagyományostól eltérő módon. A Filmtettfeszt vendége lesz ugyanis a többszörösen Az év jazz-zenésze címmel kitüntetett Tóth Viktor, akinek az előadására gyerekeket és felnőtteket egyaránt várunk. Az interaktív mozielőadás hangszerbemutatóval kezdődik – többféle népi fúvós hangszerrel lehet megismerkedni –, majd a szaxofonos a Jankovics-féle magyar népmese-feldolgozásokra improvizál. Hangszerei segítségével narrálja a történeteket, imitálja az állathangokat, a zene szárnyán repíti hallgatóságát az óperenciás tengeren is túlra, és csal mosolyt kicsik és nagyok arcára.

A 22. Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemle teljes műsora szeptember végén válik elérhetővé itt, a fesztivál honlapján.