„Early bird”-Filmtettfeszt Szamosújváron

„Early bird”-Filmtettfeszt Szamosújváron

„Early bird”-Filmtettfeszt Szamosújváron

Nulladik napnak neveznénk, de szinte egy héttel korábban zajlik és két napra rúg: ma reggel indul a Fimtettfeszt Szamosújváron.

A szamosújvári Béke (Pacea) mozi két filmtettfesztes vetítésnek ad otthont október 1-jén és 2-án.

Péntek délelőtt 10 órakor egy frissen felújított magyar ifjúsági film, a Hahó, Öcsi! várja a legkisebbeket a szélesvászon elé. Hőse, Balog Öcsi öt és negyedéves, nagycsoportos óvodás. Ő a legkisebb gyerek a családban, akire már senkinek nincs ideje. Elhajtja a bátyja, elhajtja az anyja és a nagymamája is, pedig Öcsi csak játszani akar. Hirtelen haragú apja büntetésből, amiért megzavarta a reggeli újságolvasását, bezárja a fürdőszobába. Öcsi a fürdőszobafogságból képzelete segítségével szabadul ki: két törpe, Kököjszi és Bobojsza segítségével útnak indul, hogy megkeresse az időt, mert az senkinek nincs a családjában. Útja során eljut az Óperencián túlra, ahol a hétfejű sárkánnyal is meg kell küzdenie.

Az alkotás filmtörténeti jelentősége is figyelemre méltó: a Hahó, Öcsi! nyitotta meg a magyar ifjúsági és gyerekfilmek aranykorát, gyereksztárt faragva a csibészesen aranyos Kovács Krisztiánból és kreatívan mesélve a képzelet zabolázhatatlan erejéről.

A filmet eredeti nyelven, felirat nélkül vetítjük.

Szombaton, október 2-án 18 órai kezdettel Krasznahorkai Balázs első nagyjátékfilmjét, a Máramarosi-havasokban forgatott Hasadékot lehet megnézni a szamosújvári moziban. A történet szerint egy erdélyi származású magyar orvos, Bálint az édesapja temetésére tér vissza Budapestről a máramarosi hegyek közé, a szülőfalujába. Hazatérése során találkozik a tizenhét évvel ezelőtt elhagyott kamasz fiával, s rövidre tervezett utazása végzetes fordulatot vesz.

A Hasadék elnyerte a legjobb magyar játékfilmnek járó díjat a Magyar Mozgókép Fesztiválon, a São Pauló-i Cinefantasy zsűrije pedig a legjobb színész díjával tüntette ki a kolozsvári főszereplőt, Molnár Leventét.

A filmet eredeti hangsávval, román nyelvű felirattal vetítjük.

Mindkét vetítés esetén a belépés díjtalan, az érkezés sorrendjében és a szabad helyek függvényében, a járványhelyzettel kapcsolatos szabályok betartásával történik.