Csupó Gábor-mesterkurzus és könyvbemutató a Filmtettfeszten

Csupó Gábor-mesterkurzus és könyvbemutató a Filmtettfeszten

Csupó Gábor-mesterkurzus és könyvbemutató a Filmtettfeszten

Különleges élményt ígérő találkozóra hívja az érdeklődőket a Filmtett Egyesület és a BBTE Magyar Film és Média Intézete: vendégünk a világhírű animátor, animációsfilm-rendező és producer Csupó Gábor.

A mesterkurzus házigazdája Kollarik Tamás, aki mondhatni a nyomdából hozza a Filmtettfesztre a Csupó Gáborról szóló életrajzi kötetét. A Takó Sándorral közösen jegyzett könyv előszava szerint:

„Csupó Gábor karrierjét a Mézga Aladár sorozat fázisrajzolójaként kezdte a 70-es évek elején, a Pannónia Filmstúdióban, majd Amerikában robbant be a Simpson családdal, amely világhírnevet hozott számára. Generációk nőttek fel kultikussá vált rajzfilmsorozatain és egész estés animációs filmjein, nevéhez fűződnek a 90-es és a 2000-es évek legnagyobb Nickelodeon-sikerei, a Fecsegő tipegők, A Thornberry család, a Rocket Power és a Jaj, a szörnyek! című sorozatok. Produkciós cégét, a Klasky-Csupót 1982-ben alapította feleségével, Arlene Klaskyval. 

A Klasky-Csupo Hollywood nyolcszoros Emmy-díjas, ikonikus stúdiója, ahol a 90-es, 2000-es években a világ legjobb animációs művészei dolgoztak, beleértve számos neves magyar alkotót is. Ilyen sikeres stúdiója Hollywoodban csupán két magyarnak, Zukor Adolfnak és William Foxnak volt: a Paramount Pictures és a 20th Century Fox. Csupó mindkét stúdióhoz kötődik, és nem is akárhogyan: a Simpson család a 20th Century Fox, a Fecsegő tipegők a Paramount egyik legnagyobb sikerprodukciója volt. A Simpsons az Egyesült Államok történetének legrégebb óta futó főműsoridős sorozata, a Fecsegő tipegők pedig az első animációs mozifilm, amely nem Disney-filmként elérte a százmillió dolláros jegybevételt Amerikában, és hasonlóan hatalmas kasszasikert aratott a nemzetközi filmpiacon is. A sorozat 2001-ben csillagot kapott a Hollywood boulevard-i Walk of Fame-en. 

Csupó azon kevés animációs alkotó egyike, aki kilépett a műfajból, és élőszereplős filmet is rendezett Hollywoodban. Első élőszereplős filmje, a Walden Media és a Disney felkérésére készített a Híd Terabithia földjére, filmrendezőként is meghozta számára a nemzetközi sikert és elismerést. Karrierje során hússzor jelölték a legrangosabb televíziós elismerésre, az Emmy-díjra, ebből ötször diadalmaskodott is. Erre nemhogy magyar, de amerikai alkotó is alig volt képes.”

A mesterkurzusra szombaton, október 8-án délután lehet majd beülni a Művész moziba. Az esemény minden érdeklődő számára nyitott, a belépés ingyenes.