A székelyföldi medvetámadásokról szóló film nyerte el a Filmgalopp fődíját

A székelyföldi medvetámadásokról szóló film nyerte el a Filmgalopp fődíját

A székelyföldi medvetámadásokról szóló film nyerte el a Filmgalopp fődíját

Dénes Petra Szomszédok című, 24 perces dokumentumfilmje nyerte el a 23. Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemle fődíját és a közönségdíjat is.

„A székely panoráma mindig is medvés volt, de mostanában még medvésebb lett. Bár Robi és Géza bácsi nem ismeri egymást, összeköti őket a tény, hogy mindkettejüket megtámadta a medve. A Romániában oly visszás témának számító medvekérdés a háttérben meghúzódó érdekek miatt folyamatos misztérium. Egy dolgot messziről látunk: a vadásztársaságok és a zöldszervezetek az összhangtól távol állnak, míg a pistabácsiknak néha akaratukon kívül kell összeverekedniük a medvével. A színfalak mögött meg zuhanunk” – állapítja meg a Szomszédok szinopszisa. A zsűri szerint ez egy „közvitát és közösségi médiabeli csatározást generáló film, amelynek sikerült érzékenyen, az áldozatokra összpontosítva kezelnie a témat”.

A sepsiszentgyörgyi származású Dénes Petra METU-n készített alkotása az online szavazás alapján a közönség kedvencének is bizonyult. A fődíj egymillió forint, a Nemzeti Filmintézet felajánlása, valamint egy trófea, amelyet a bukaresti Liszt Intézet támogatott.

A zsűri különdíját a Street-Legal című portréfilm kapta, amely „betekintés Péntek Hunor szenvedélyének fejlődésébe. Az utcai drift világának szerelmese, kissé makacs, de kitartó elszántságga kezdi el a pályáját a motorsport területén”. A 16 perces alkotást a temesvári születésű Székely Péter, a BBTE Magyar Film és Média Intézetnének hallgatója rendezte. A zsűri indoklása szerint „ritka, hogy egy szubkultúrának számító világról, egy életveszélyes szenvedélyről készüljön film; energikus, izgalmas film”. A különdíjat a fesztivál régi partnere, a kolozsvári Nobila Casa ajánlotta fel.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 200 000 forintos különdíja Szatmári Lorettáé lett, aki a Preludiu című filmet rendezte. A zsűri értékelte, hogy az alkotás „kísérlet egy vallomás képi megfogalmazására, bátor és őszinte”.

A fesztivál szakmai zsűrijét idén Gergely Zsuzsa rádiós újságíró, Váró Kata Anna egyetemi oktató, valamint Vízkelety Márton filmrendező, operatőr alkotta. A díjazott filmeket ma délelőtt 10:30-tól újra lehet nézni / be lehet pótolni a kolozsvári Művész moziban.

A szombat esti ünnepséget a kolozsvári Győzelem moziban Lakatos Róbert filmrendező, operatőr, egyetemi oktató átvette a Sárga Csikó Díjat – méltatását hajdani diákja, Visky Ábel fogalmazta meg (a teljes szöveg itt olvasható) –, Szabó R. Ádám filmes szakújságíró pedig a Filmtett Egyesület nívódíját, a Fám Erika-díjat – eddigi tevékenységét Buzogány Klára, a Filmtett Erdélyi Filmes Portál szerkesztője összegezte (a teljes szöveg itt olvasható).

A fesztivál műsora vasárnap is folytatódik a korábban meghirdetett menetrend szerint.