Filmgalopp – Competiția filmelor maghiare din Transilvania

Începând din 2017, câștigătorul/câștigătoarea Marelui Premiu al competiției Filmgalopp (dedicată documentarelor maghiare din Transilvania) va primi și un trofeu. Varianta mai mică a celui înmânat odată cu premiul Mânzul Șarg, trofeul Filmgalopp este realizat tot de orădeanca Jankó Szép Noémi. Câștigătorul/câștigătoarea Filmgalopp va primi un premiu de un milion de forinți, oferit de Autoritatea Națională de Media și Infocomunicații din Ungaria.

Filmgalopp – Competiția de filme documentare maghiare din Transilvania, 2019

Membrii juriului:

Báron György, estet și critic de film, președintele secțiunii de critică a Uniunii Naționale a Jurnaliștilor Maghiari, reprezentantul FIPRESCI din Ungaria, profesor universitar. Este un membru constant în juriile festivalurilor de film maghiare și internaționale.

Csuja László, regizor de film și scenarist. După o lungă carieră în realizarea de scurtmetraje, primul său lungmetraj, Valea cu Flori, a avut premiera la Festivalul de Film de la Karlovy Vary, unde a primit premiul special al juriului – East of West. De asemenea, filmul său, Războiul de nouă luni, a primit premiul special al juriului la Festivalul de Film de la Sarajevo.

Lévai Balázs, regizor de film, scenarist, producător, fost om de televiziune. În urmă cu câțiva ani și-a prezentat la Filmtettfeszt filmul Las să treacă, iar în acest an, în cadrul festivalului va putea fi vizionat documentarul său intitulat Fenomenul Pécs.

Cum se desfășoară votul publicului:

În timpul festivalului, toate filmele din concurs vor fi disponibile pe linkurile din această pagine. Aici, fiecare film va putea fi votat printr-un simplu buton de Like, în perioada 2 – 4 octombrie (miezul nopții). Filmul cu cele mai multe voturi va câștiga Premiul Publicului Filmgalopp și 1000 de lei oferiți de Nobila Casa.

Filmgalopp – Competiția de filme documentare maghiare din Transilvania, 2017

Filmele competiției:

Membrii juriului în 2017:

  • Fekete Ibolya – regizoare laureată a premiului Balázs Béla, scenaristă, cadru universitar. Cel mai recent film al ei, Mama și toți țăcăniții din familie, a avut succes în cadrul mai multor festivaluri internaționale de film, a fost filmul cu cei mai mulți spectatori al Filmtettfeszt 2016.
  • Szomjas György – regizor, laureat al premiilor Kossuth și Balázs Béla, creator de gen cinematografic – easternul sau gulyáswesternul –, regizorul a numeroase filme documentare.
  • Boros Zoltán – regizor de filme documentare, redactor al redacției maghiare de la București a Televiziunii Române încă din 1971, reîntemeietorul acestei redacții – după Revoluție, apoi redactor-șef al aceleiași redacții.

Premiul publicului – cum votați

În perioada festivalului, veți putea viziona toate cele șapte filme din competiție accesând link-urile de mai sus și, tot acolo, veți putea să vă votați printr-un like favoritul. Perioada de vot: 4–7 octombrie (miezul nopții). Premiul publicului va consta în 1000 de lei oferiți de Nobila Casa.

Filmgalopp – Competiția de scurtmetraje maghiare din Transilvania, 2016

Filmele celei de-a doua ediții Filmgalopp:

Membrii juriului în 2016:

  • Hegedűs Bálint este un scenarist de al cărui de nume se leagă atât filme artistice, cât și seriale TV. Autor al unor cărți de dezvoltare personală, Hegedűs Bálint a participat și ca editor de scenarii în diverse producții. A înființat o companie de consultanță în domeniul scenariilor și a fost printre primii profesioniști din Ungaria care au organizat schimburi de experiență între scenariști . Actualmente este directorul de dezvoltare a scenariilor în cadrul Fondului Național Maghiar de Film (Ungaria).
  • Kárpáti György – conferențiar universitar, secretar principal interimar al Federației Internaționale a Criticilor de Film (FIPRESCI), critic de film, editorul mai multor volume pe teme cinematografice. Va fi unul din coordonatorii workshopului de cronică de film din cadrul Filmtettfeszt.
  • Osváth Gábor producător. Și-a început cariera ca freelancer, iar în 2012 a înființat compania Filmfabriq, care în 2014 a devenit Boddah. El a produs filmul Balaton Method, difuzat anul trecut în cadrul Filmtettfeszt, dar și mai multe scurtmetraje, filme documentare și producții TV.
Filmgalopp – Competiția de scurtmetraje maghiare din Transilvania, 2015

Filmele primei ediții Filmgalopp:

Membrii juriului în 2015:

  • Angelusz Iván, producător principal al Katapult Film, casă de producţie pe care a înfiinţat-o în 2002 împreună cu restul membrilor clasei cineastului Simó Sándor. Este responsabil pentru mai multe coproducţii româno-maghiare. La Filmtettfest 2015 reprezintă, în calitate de producător, filmul "Parcarea".
  • Mihai Fulger, critic de film, membru al juriilor FIPRESCI în cadrul mai multor festivaluri internaţionale de film, redactor al revistei Film, a scris pentru mai multe publicaţii, precum Cultura, Observator Cultural şi istoriafilmului.ro.
  • Szimler Bálint, regizor de film, a realizat mai multe scurtmetraje şi filme documentare. Producţia "Sunt aici" s-a aflat în competiţie la Festivalul de la Cannes, a fost nominalizată la categoria scurtmetraj în cadrul Festivalului Filmului European 2010 şi a câştigat premiul pentru scurtmetraj în 2010, la Săptămâna Filmului Maghiar. Szimler Bálint este prezent la Filmtettfest şi în calitate de regizor al filmului "Metoda Balaton".

Toate filmele sunt subtitrate în limba română sau engleză.